Wol wassen.

Je kan wol wassen met zout, soda, wolwaspoeder of wat recentelijk in de mode is een biologisch afwasmiddel. Met wat afwasmiddel in heel heet water was je de lanoline uit de wol. Je kunt er ook voor kiezen om alle lanoline eruit te wassen of er een klein beetje in te laten zitten. Als er nog een klein beetje lanoline in de wol zit schijnt het nog fijner te spinnen, dat moet ik nog even uittesten. De wol heb ik gesorteerd en met de punten allemaal naar voren gelegd.

Twee emmers, afwasmiddel, een heel klein lepeltje en een waszak en niet te vergeten een sla centrifuge.

Eerst stop ik de wol in bundels, met de punten naar voren in de waszak.

Vervolgens gaat er in iedere emmer 5 liter heel heet water en ook nog in iedere emmer 1 liter kokend water.

Als de emmers gevuld zijn doe ik in een emmer 2 lepeltjes afwasmiddel en roer ik dit met een grote garde zodat er een sopje ontstaat en stop de waszak er voorzichtig in. Met de garde duw ik de zak onder water.

En de kleur van het water verandert meteen.

De wol beweeg ik af en toe zachtjes met de garde en ik laat de wol een half uur in het sopje zitten.

Na het half uur haal ik de waszak uit het water en duw voorzichtig het water eruit in de gootsteen, hierna gaat de waszak in de ander emmer (het water is even warm) en duw het onder water met de garde. Ook nu weer beweeg de waszak voorzichtig met de garde en haal de waszak na 10 minuten uit het water. Het water uit de waszak duw ik zachtjes eruit in de gootsteen en daarna leg ik de wol rond in de slacentrifuge. Ik draai de centrifuge en als de wol ”droog genoeg is” doe ik de volgende portie erin.

De gecentrifugeerde wol.

Hierna leg ik de wol gesorteerd op een droogrek met daaronder een badhanddoek.

De wol stop in een doorzichtige afsluitbare plastic bak, gesorteerd natuurlijk, klaar voor gebruik.

Wol uitzoeken, sorteren, wassen, kammen, en spinnen vind ik een mooi ontspannen hobby om uiteindelijk met mijn eigen gesponnen wollen draad te gaan naaldbinden.

Het is nu alweer 23 okt. 2023 en ik heb inmiddels de gewassen wol met mijn kammen schoon gemaakt en er wol mee gesponnen. Doordat ik maar heel weinig afwasmiddel heb gebruikt zat nog lanoline in de wol. Volgens de experts is dit heel fijn omdat dit heel gemakkelijker was tijdens het spinnen. Ik vond dit niet echt prettig ik moest harder trekken aan te wol tijdens het spinnen. Nu ik 2 keer in de flacon van de afwasmiddel knijp, gebruik ik meer en is de wol schoon. Voor mij gaat dit veel beter. Uit de ruwe vacht gaan spinnen zal ik nooit doen, maar er zijn veel spinsters die dit fijn vinden. Ieder zijn plezier zou mijn Oma gezegd hebben.

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen πŸ˜„.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *