Wol spinnen ontdekken en kijken of het lukt.

Op YouTube heb ik al veel filmpjes gezien over de verschillende spinnenwielen. Ik heb al een eigen wensen lijstje gemaakt, het wiel moet 2 pendalen hebben. Het spinnenwiel moet compact zijn en niet te zwaar. Wat ik ook belangrijk vind dat het spinnenwiel niet teveel lawaai maakt tijdens het spinnen. Scotch tension, is een goed afstelbaar remsysteem wat mijn voorkeur is. Wat ik ook belangrijk vind, is dat mijn voeten en dus ook mijn knieën niet te hoog komen zodat ik geen blessures krijg. Drie snelheden is ook fijn, wat de meeste spinnenwielen hebben. Via YouTube heb ik een winkel gevonden om ze uit te proberen, ik heb uiteindelijk gekozen voor de Ashford Kiwi 3.

Dat je de kiwi zelf in elkaar moest zetten had ik al op YouTube gezien, na een half uurtje knutselen zat de kiwi in elkaar. Het enige nadeel wat ik van de kiwi vind zijn de geleide ringetjes waar je wol door gaat. De geleide ringetjes gaan heel stroef als je deze een stukje verplaats. Via de spingroep heb ik een Woolee Winder ontdekt, de geleide ringetjes gaan nu automatisch heen en weer waardoor de wol heel mooi word verdeelt over de klos. Dit is wel een prijzige grap, maar het is het wel waard. De Woolee Winder is een super innovatie, waardoor het spinnenwiel vanuit de middeleeuwen een moderne eigentijdse upgrade heeft gekregen. De allernieuwste innovatie is de E-spinner (een elektrische spinnenwiel), voor als je niet meer kunt of wilt trappen.

de kiwi met een Woolee Winder.

En dan staat de kiwi er, eerst trappen leren was het advies, en vooral langzaam en regelmatig trappen. Ik heb een oude eiken keukenstoel waarvan ik de poten 2 cm korter heb gezaagd en die zit perfect qua hoogte (veel stoelen zijn net iets te hoog). Daarna heb ik nog de afstand van mij en het wiel gemeten, en dat is een voet lengte geworden. Nu nog even bepalen waar ik mijn voeten moet zetten op de pendalen en of ik met mijn hakken of voeten druk moet zetten.

Na wat geoefend te hebben zet ik mijn voeten gelijk met de onderkant pendalen (foto re-onder). Leren spinnen begint met trappen op de pendalen en dat ben ik aan het doen, 2 weken een half uurtje per dag zodat mijn voeten en knieën kunnen wennen aan deze nieuwe beweging.

Wat ik geoefend heb is het stoppen en starten en het wiel rechtsom en linkssom laten draaien. Na 2 weken oefenen gaat het nu allemaal automatisch (ik hoef er niet meer bij na te denken) en kan ik nu tijdens het trappen ook naaldbinden.

Nu ik dit kan, ga ik verder met het leren spinnen. Nadat ik wat geoefend heb, is dit mijn 1 ste filmpje over mijn spin avontuur.

Mijn 2 de filmpje heb een kwartier later gemaakt omdat mijn handen niet zichtbaar waren en dat is toch wel handig 🙂

Tijdens het leren spinnen heb ik ontdekt dat het heel veel uitmaakt hoe de wol is voorbereid. Is de wol goed gewassen?, is al de lanoline uit de wol, of zit er nog een beetje in de wol ?. De wol op onderstaande foto heb ik gekregen en deze is gekaard op een kaardmolen en vrij van lanoline. De wol heb ik eerst wat uit elkaar getrokken en toen gesponnen.

Deze wol ga ik twijnen met een andere spoel wol met mijn Ashford Lazy Kate. Twijnen is het in elkaar draaien (linksom) van 2 of meer singles, en een single is meestal een rechts, Z- twist gedraaide gesponnen draad. Als je de letter z schrijft ga je met je pen naar rechts. Een S-twist gesponnen garen is dus linksom, en als je de letter S schrijft ga je met je pen naar links.

Ik vind het twijnen heel leuk om te doen, en het is ook niet zo heel moeilijk en ik heb daarna de wol om een Niddy Noddy gewikkeld.

Ik heb de wol op 4 punten met een stukje wol vast gebonden, zodat de streng niet in de war gaat zitten als ik hem van de Niddy Noddy af haal. De streng heb ik 10 minuten in een emmer met heet water gelegd hierdoor wordt de twist in de wol vast ‘gemaakt’. Na 10 minuten de wol uit de emmer gehaald en het water voorzichtig uit geduwd (niet wringen). Dan gaat de wol in de sla centrifuge en daarna om een wol paraplu.

Als de wol droog is maak ik er een streng van.

Dit is mijn eerste streng wol en die ga ik bewaren.

13 oktober 2023 bracht DHL mijn nieuwe spinnewiel de BLISS van Woolmakers. Dit wiel is een Nederlands spinnewiel en is in Enschede gemaakt.

Op de volgende foto kun je het merk en logo beter zien. (ik heb meteen maar 3 extra klossen bij bestelt).

In de doos zit de Bliss die je zelf in elkaar moet zetten. Het belangrijk dat je ieder bladzijde goed leest en de foto’s goed bekijkt hoe het een en ander in elkaar zit. Na 3 kwartier knutselen had ik de bliss in elkaar.

Je hebt toch al een mooi spinnewiel ?, Waarom nog eentje erbij ? Er zijn op de spinclub een aantal dames die een bliss hebben en er heel erg tevreden over zijn. De bliss loopt super soepel. De bliss spint heerlijk. Staat stabiel en wiebelt niet. Het wiel maakt ook geen herrie. De rem werkt heel goed. De extra 3 klossen zijn betaalbaar en hebben een heel handige leader bevestiging in de as van de klos. Het is een compact spinnewiel. (handig als je naar je spinclub gaat.)

EN het DESIGN is super Mooi, het middeleeuwse spinnewiel beeld heeft een Eigentijdse Upgrade gekregen.

De bliss is een modern, sterk, compact spinnewiel wat super soepel spint en voor 429 euro betaalbaar is voor mij. Ik ben er heel blij mee, met mijn gesorteerde gewassen, gekaarde, en gesponnen wol, ga ik met de bliss hele mooie objecten naaldbinden. Het hele wol proces, het kiezen van de vacht uit ons land bij de lokale schapen houder vind ik heel belangrijk, want we schapenrassen genoeg. En op de Dag van de Wol in Boxtel ( super WOL beurs ) heb ik ook nog een Alpaca vacht gekocht.

Binnen kort ga ik over alpaca spinnen en wol met alpaca kaarden vertellen.

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen 😄.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *