Wol Kammen en Kaarden.

Nadat ik de wol gewassen heb stop die in doorzichtige plastic dozen klaar om ze dan later te gaan kammen of kaarden. De punten van de kammen zijn scherp, (waar liggen ook al weer de pleisters ?) voorzichtigheid is geboden, kinderen en huisdieren de kamer uit.

Valkyrie wol kammen.

In de gewassen wol zitten nog wat stukje hooi en korte lokken en wat onregelmatigheden die er met het kammen niet helemaal uit gaan. Door het kammen gaan ook alle vezels dezelfde kant liggen, evenwijdig aan elkaar. Het kammen zorgt er ook voor dat de kortere vezels verwijdert worden. Eerst ga ik de kam met het plankje middels klemmen aan de tafel maken.

Het plankje zit nu vast aan de tafel.

De scheer zijde van de lokken zijn 1 cm. over/door de kammen gelegd, zodat de punten van de lokken allemaal naar mij toe wijzen.

Op deze foto kun je zien hoe de lokken over de kam liggen.

Ik begin met de punten van de lokken van rechts naar links of van links naar recht (net wat je fijn vindt) te kammen. Dan ga ik de punten kammen, iedere keer een klein laagje, anders kost het veel teveel kracht en de wol wordt niet schoon.

Op de linker kam zie je wat voor kortere vezels overblijven, nu ga ik de kammen wisselen en dit proces herhaal ik nog 3 keer, in totaal heb ik de wol 4 keer gekamd.

Na 4 keer kammen ziet de wol er schoon en pluizig uit. Na dit kam proces ga ik de wol langer maken (uitrekken) met een diz.

.

De wol doe ik bij elkaar en draai er een puntje aan (naar rechts), hierdoor gaat het puntje gemakkelijker door de diz. De diz lijkt op een knoop met verschillende gaten erin. De diameter van het gat bepaald de dikte van de streng wol die ik maak.

Met de ene hand hou je diz vast en met de ander hand trek ik aan de wol en dan voel je dat de wol bijna los komt en dan schuif je de diz richting je kam. Dan herhaal je dit proces en krijg je een streng wol (lontje trekken).

De wol is bijna door de diz.

Op de foto zie je afval, 2 dizen (knopen) van kokosnoot gemaakt en een streng schone wol. De streng wol trek ik voorzichtig langer en draai deze op een rolletje, (nestje) klaar om te spinnen.

Door de wol te kammen, kun je ook kleuren mengen. Inmiddels heb ik 2 vachten van het Swifter schaap gekocht. Een beetje wol al gewassen en al met kammen begonnen.

Prachtige schonen schapen en hele mooie vachten πŸ™‚

Mooie schonen lokken en nu kammen.

Deze lokken waren zo mooi schoon, ik heb ze maar 2 keer gekamd, normaal kam ik de lokken wel 4 keer.

Met Valkyrie fine kammen kun je niet alle hele kleine wol bolletjes/pluisjes uit kammen. Dus heb ik de Valkyrie extra fine met 12,5 cm breed gekocht, de fine kammen waren 10 cm breed. Je kunt kiezen uit 10 of 12,5 cm breed.

Met de 12,5 cm kammen kun je ook kleuren mengen.

Na 1 keer kammen.

Na 2 keer kammen.

Na 3 keer kammen.

Na 4 keer kammen.

De wol is nu een stuk schoner en ik ben blij met het resultaat.

De nestjes wol zijn prima om mee te oefen spinnen. De wol wordt pas echt heel schoon (de wol is al gewassen) als ik de wol eerst met de hondenborstel bewerk (zie hoofdstuk welke wol) en dan met de extra fine kammen. Dit is wel veel werk maar het geeft ook veel ontspanning en het resultaat is super en door deze grote voorbereiding gaat het spinnen heel erg fijn en heb je ook nog eens een echte schone draad.

Louet kaardmolen.

De kaardmolen had ik al een keer gebruikt op de keukentafel en de hoogte was niet echt comfortabel. Toen heb ik een Tafeltje/Rek gemaakt.

Het tafeltje is zo gemaakt dat de kaardmolen precies over de bovenkant schuift. Het hout bestaat uit latten van 2.2 cm bij 4.8 cm, en de hoogte heb ik op mijn lengte gemaakt.

Nu is dit gebruiksklaar en kan ik gaan kaarden. Voor dat ik ga kaarden heb ik de wol al gewassen, kijk je op YouTube gaat men na het wassen van de wol kaarden en dan is de wol nog steeds vuil. Dan zie je spinsters met deze wol vaak stoppen tijdens het spinnen om allerlei troep eruit te halen. Dat wil ik voorkomen door na het wassen de gesorteerde lokken met de hondenkam schoon te maken. Na het kammen ga ik de wol kaarden, en merk dat het gemakkelijk gaat als je de wol eerst kamt is met de hondenkam.

Een Wool batt.

De wol op de foto is een combinatie van het bonte schaap en het swifter schaap. de gekamde lokken zijn in de lengte richting door de kaardmolen gegaan. De wol is 2 keer door de kaarmolen gegaan en dat ziet er uit als een super dikke wollen deken. Daarna heb ik deze deken korter gemaakt en wel zo dat de breedte past tussen de rollen. De wol gaat nu in de breedte richting door de kaardmolen en ontstaat een wool batt (deken) waarbij de fibers alle kanten liggen en de bat is luchtiger van structuur en rond.

Gaan de lokken in de lengte richting door de kaardmolen zijn de fibers evenwijdig aan elkaar en in de lengte richting en je hebt dan een worsted batt.

De worsted batt.

Op bovenstaande foto zie je dat de fibers dezelfde richting gaan.

De wol op de kaardmolen is een combinatie van alpaca en swifter wol. de kaardmolen is vol. (wol was op)

Hier gaat de wol van de kaardmolen en is 1 keer door de molen gegaan.

Dit is het resultaat na de 2de keer.

En na de 3de keer is de alpaca en de wol goed gemengd.

En nu nog de molen schoon maken. Het kaarden van de wol is een leuke ontspannen bezigheid, zeker nu de molen op de juiste hoogte voor mij is. De volgende keer ga ik wol van het bonte schaap mengen met…

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen πŸ˜„.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *