Wol Kammen.

Nadat ik de wol gewassen heb stop die in doorzichtige plastic dozen klaar om ze dan later te gaan kammen of kaarden. De punten van de kammen zijn scherp, (waar liggen ook al weer de pleisters ?) voorzichtigheid is geboden, kinderen en huisdieren de kamer uit.

Valkyrie wol kammen.

In de gewassen wol zitten nog wat stukje hooi en korte lokken en wat onregelmatigheden die er met het kammen niet helemaal uit gaan. Door het kammen gaan ook alle vezels dezelfde kant liggen, evenwijdig aan elkaar. Het kammen zorgt er ook voor dat de kortere vezels verwijdert worden. Eerst ga ik de kam met het plankje middels klemmen aan de tafel maken.

Het plankje zit nu vast aan de tafel.

De scheer zijde van de lokken zijn 1 cm. over/door de kammen gelegd, zodat de punten van de lokken allemaal naar mij toe wijzen.

Op deze foto kun je zien hoe de lokken over de kam liggen.

Ik begin met de punten van de lokken van rechts naar links of van links naar recht (net wat je fijn vindt) te kammen. Dan ga ik de punten kammen, iedere keer een klein laagje, anders kost het veel teveel kracht en de wol wordt niet schoon.

Op de linker kam zie je wat voor kortere vezels overblijven, nu ga ik de kammen wisselen en dit proces herhaal ik nog 3 keer, in totaal heb ik de wol 4 keer gekamd.

Na 4 keer kammen ziet de wol er schoon en pluizig uit. Na dit kam proces ga ik de wol langer maken (uitrekken) met een diz.

.

De wol doe ik bij elkaar en draai er een puntje aan (naar rechts), hierdoor gaat het puntje gemakkelijker door de diz. De diz lijkt op een knoop met verschillende gaten erin. De diameter van het gat bepaald de dikte van de streng wol die ik maak.

Met de ene hand hou je diz vast en met de ander hand trek ik aan de wol en dan voel je dat de wol bijna los komt en dan schuif je de diz richting je kam. Dan herhaal je dit proces en krijg je een streng wol (lontje trekken).

De wol is bijna door de diz.

Op de foto zie je afval, 2 dizen (knopen) van kokosnoot gemaakt en een streng schone wol. De streng wol trek ik voorzichtig langer en draai deze op een rolletje, (nestje) klaar om te spinnen.

Door de wol te kammen, kun je ook kleuren mengen. Inmiddels heb ik 2 vachten van het Swifter schaap gekocht. Een beetje wol al gewassen en al met kammen begonnen.

Prachtige schonen schapen en hele mooie vachten πŸ™‚

Mooie schonen lokken en nu kammen.

Deze lokken waren zo mooi schoon, ik heb ze maar 2 keer gekamd, normaal kam ik de lokken wel 4 keer.

Met Valkyrie fine kammen kun je niet alle hele kleine wol bolletjes/pluisjes uit kammen. Dus heb ik de Valkyrie extra fine met 12,5 cm breed gekocht, de fine kammen waren 10 cm breed. Je kunt kiezen uit 10 of 12,5 cm breed.

Met de 12,5 cm kammen kun je ook kleuren mengen.

Na 1 keer kammen.

Na 2 keer kammen.

Na 3 keer kammen.

Na 4 keer kammen.

De wol is nu een stuk schoner en ik ben blij met het resultaat.

De nestjes wol zijn prima om mee te oefen spinnen. De wol wordt pas echt heel schoon (de wol is al gewassen) als ik de wol eerst met de hondenborstel bewerk (zie hoofdstuk welke wol) en dan met de extra fine kammen. Dit is wel veel werk maar het geeft ook veel ontspanning en het resultaat is super en door deze grote voorbereiding gaat het spinnen heel erg fijn en heb je ook nog eens een echte schone draad.

Ik heb inmiddels een Louet kaardmolen gekocht en hoe dit nieuwe speelgoed bevalt ga ik binnenkort vertellen.

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen πŸ˜„.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *