Sloffen naaldbinden /dikke sokken.

Sloffen naaldbinden met de Swedish Klas Brita style krijg je een hele mooie hiel die je in een keer met het voet gedeelte naaldbind. Dus geen aparte hiel naderhand naaldbinden.

Ik begin met een opzet van 18 steken en maak de volgende toer. Aan het einde van de volgende toer ga je 3 steken meerderen waarbij je de beginknoop ook als steek telt. Met wanten begin je precies hetzelfde en is in dat hoofdstuk in detail uitgelegd. De sloffen naalbind ik tegelijk d.w.z. als de draad op is ga je met de andere slof een nieuwe draad aan vilten, zodat beide sloffen met dezelfde ‘spanning’ zijn genaaldbind.

De volgende toeren ga je aan weerszijde 2 steken meerderen zodat de slof breder wordt. (af en toe even passen).

Als je het breedste punt van je voet hebt bereikt ga je gewoon rond naaldbinden, (blauwe kleur) tot aan de helft van je voet. Hierna ga je in het midden van je slof een losse rij steken maken tot aan het einde van je voet. (mal)

Nu ga je de volgende toer maken en daar de de losse rij vast maken aan de slof.

Als je de draad hebt vast gemaakt ga je meteen 2 steken minderen en ga je verder en als je bij de volgende aanhechting bent gekomen ga je 3 steken minderen. Kom je vervolgens bij het einde van de losse rij (dit noemt men de vinger) ga je verdeelt over dit einde 5 steken meerderen. Kom je vervolgens weer in de hoeken van de vinger ga je 5 steken minderen en kom je intussen aan het einde van de vinger ga je nog 3 steken meerderen.

Hier zie je hoe de hiel ontstaat.

Als je bij je enkel komt ga je niet meer minderen en ga je gewoon rond naaldbinden totdat je jouw gewenste hoogte hebt bereikt.

Door de felle kleuren kun je op bovenstaande foto de mindereringen goed zien (omgekeerde letter V).

De Klas Brita hiel sloffen/sokken naaldbind ik altijd volgens haar stijl omdat het veel gemakkelijkere gaat en omdat de vorm mooi is en goed past. Onderstaande sloffen/sokken zijn volgens bovenstaand patroon genaaldbind.

Dit is mijn 36 ste YouTube filmpje in het Engels hoe je sloffen/dikke sokken naaldbind.

Als je de vinger van een slof/sok vast maakt kan er wel eens een gaatje ontstaan wat je dan later weer moet stoppen. Met de volgende foto’s moet dit opgelost zijn.

Dit is de voorlaatste steek voordat de vinger wordt vastgemaakt.

Dit is de laatste steek voordat de vinger wordt vast gemaakt.

Je steekt de naald in de lus zie rode pijl.

Je maakt de steek zoals je gewent bent, dit keer is het de Finse steek met verbinding steek F2.

Dus steek opnemen en onder de achterste 2 duimlussen en onder de 2 duimlussen en onder je werkdraad.

Dan de volgende steek en daarna de 2 volgende steken minderen. Daarna heb je geen klein gaatje meer wat je met een stopnaald moet wegwerken.

De kanarie sloffen zijn klaar πŸ™‚

De sloffen zijn gemaakt met de Finse steek 2+2 F2 en volgens bovenstaand patroon.

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen πŸ˜„.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *