Met welke wol spinnen ?

Welke wol heb ik nodig om te spinnen en welke wol kribbelt niet?. Toen ik op internet ging kijken raakte ik de draad helemaal kwijt, heel veel adviezen en nog meer fabrikanten die hun beste wol aanprijzen. Van spingroepen heb ik wat boeken gelezen, vaak ook Engelse boeken, er was een boek wat ik heel goed en informatief vind en dat is the Fleece & Fiber sourcebook van Deborah Robson & Carol Ekarius.

Dit Engelse superboek met hele mooie foto’s , informatie over verschillende schapen, lengte van de lokken, of het prikwol is, spin tips, ruwe wol of schone wol, en hoe het er uit ziet als de wol gebreid is en of de wolvezels zijn gekamt of gekaart.

Mijn eerste vacht kocht ik op een textiel beurs, waar ik naaldbind workshops gaf voor 5 euro. Ik had geluk want de vacht was al gesorteerd op vieze stukken en op onbruikbare wol voor het spinnen. De wol is van het Bonte schaap. Wat ik ervan ging maken wist ik nog niet, maar de bedoeling is dat ik er een draad van ga spinnen om er vervolgens mee te kunnen gaan naaldbinden.

De wol heb ik gesorteerd op de lengte van de lokken en op kleur en vervolgens in doorzichtige plastic bakken gedaan.

De wol ziet er op oog schoon uit, maar als je hem kamt met een honden borstel, dan gaan de kleine strootjes en rommeltje eruit. Dit had ik gezien op YouTube.

De hondenborstels zijn 10 cm. breed en kosten 12.49 euro per stuk. Met de borstel kan ik gemakkelijk de punten van de lokken kammen en schoon maken, dit noemen de Engelse ”Flicking the wool”.

Wol kammen met een honden borstel.

Als ik de wol ga kammen leg ik een oude witte sloop op mijn schoot, zodat alle rommel niet op mijn kleren komt, een goeie lamp, mooie muziek op de achtergrond , een kop thee en de telefoon uit, tijd voor hobby en ontspanning 🙂 Ik hou de scheerkant van een paar lokken met mijn li-hand op de sloop vast en met mijn re-hand kam/borstel ik de punten van de lokken. De punten waaieren mooi uit en de rommeltjes vallen op de sloop. En met goed licht zie ik meteen of de lokken goed schoon worden Daarna hou ik de punten vast en kam/borstel de scheerkant van de lokken.

Een filmpje over de wol echt schoon kammen met een hondenborstel, (de wol is al gewassen en gesorteerd)

Er zijn spinsters die met deze wol gaan spinnen en dat ga ik ook doen met mijn spinplankje, kijken of het wat wordt.

Tijdens het spinnen voel je de lanoline, een wat vettig gevoel maar na een aantal lokken gesponnen te hebben voel je dit niet meer. Wat ook niet verwonderlijk is want de lanoline wordt als grondstof gebruikt in de cosmetica industrie voor handcrème. Het spinnen gaat super goed en ik krijg al een mooie dunne gelijkmatige draad.

Mijn eerste wol van het Bonte schaap is voor mij prachtige wol die ik aan het ontdekken ben, binnenkort ga ik vertellen over het Swifter schaap die ik ga kopen. Dit schaap staat hoog aangeschreven bij de dames van de Nederlandse Spinvereniging. En ik ben benieuwd hoe de vacht eruit gaat zien.

OP de foto staan 2 schapenrassen de Swifter met de smalle kop en de Texelaar met de brede kop.

Inmiddels heb ik 2 vachten van de Swifter gekocht en deze zien er prachtig uit 🙂 Een beetje wol heb ik al gewassen en de wol is super.

Deze mooie wol ga ik niet kaarden, maar met de kammen behandelen. Met kammen gaan de korte stukje wol eruit en de eventuele ”rommeltjes” en de vezels kommen mooie evenwijdig langs elkaar te liggen. Deze wol is heel schoon en de lokken zijn prachtig, ik hoef de lokken maar 2 keer te kammen i.p.v. 4 keer en kan daarna meteen een lont trekken. Met het spinplankje heb de Swifter wol gesponnen en dat gaat heel gemakkelijk.

Met de swifter wol ga ik binnenkort spinnen, op mijn kiwi wiel.

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen 😄.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *