Wol spinnen met een spinplankje.

In juli 2018 was ik aan het werken als vrijwilliger op de Ijzertijd Boerderij in Dongen waar ik visnetten breide. Er waren een paar vrouwen wol aan het spinnen met een spintol. Mijn gedachten was, dat is leuk je eigen wollen draad spinnen. “Mag ik dat ook eens proberen ? ” ja natuurlijk” en dat lukte eigenlijk wel heel goed een wollen draad spinnen. ”Heb dat al vaker gedaan wol spinnen met een spintol”, nee hoor dit is de eerste keer dat ik met een spintol spin. ”Je kan het heel goed”, wat de dames niet wisten dat ik al 42 jaar kunstvliegen maak waar wol en andere fibers rond een draad gesponnen worden om zo een insektenimmitatie te maken voor het vliegvissen. Ik heb nog eens goed gekeken hoe de spintollen uit de ijzertijd eruit zagen. De andere dag ben ik naar de maas gegaan voor klei en stokjes en heb toen mijn eigen ijzertijdse spintollen gemaakt.

Iron Age wool spindles.

Ik heb nog een tijdje met de spintollen wol gesponnen en in september 2018 heb ik het naaldbinden ontdekt . Dit werd mijn grote hobby en heb toen veel demonstraties en workshops gegeven ook op de ijzertijd boerderij.

Augustus 2022 werd ik uitgenodigd om naaldbind workshops te geven tijdens de European Woolcamp for Spinners and Felters voor 10 dagen. Iedere dag zag ik dames met hun spinnenwiel spinnen en ook met een spinstokje en een spinplankje. Het spinplankje draaide hetzelfde als een ratelaar van vroeger.

Op de ijzertijd boerderij vond ik deze gereedschappen die voor vlas spinnen werden gebruikt.

Toen ik thuis kwam heb ik een spin plankje gemaakt, en ik heb dit laten testen door wol spinsters en zij vertelde mij dat dit ook een mooi spinplankje was om kinderen te leren spinnen, omdat dit heel gemakkelijk gaat.

De blauwe kleur wol heb ik gekregen om het wat uit te proberen, kijken of ik het wel leuk vind.

Het spinplankje is 15 cm lang, 2,5 cm breed en 4.5 mm dik en het gat heeft een diameter van ongeveer 9 mm. Het Handvat is 15 cm, en de diameter is 9 mm. Het spinnen met het spinplankje vind ik een ontspannen werkje en de tijd vliegt en ik kan dan eindelijk met mijn gesponnen wol gaan naaldbinden.

”Heb je ook een handvat wat korter is ”? was de vraag tijdens een demonstratie en die had ik toen niet. Dus heb dus ik nu 3 verschillende lengte : 15 cm, 13 cm, en 11 cm, de lengte van de plankjes blijft 15 cm.

Mijn spinplankje in een houder, je kunt het spinplankje ook tussen je knieรซn houden, zodat je je handen vrij hebt om de twist in de draad te begeleiden.

Een video in het Engels over hoe je wol spint met een spinplankje.

Mijn spinplankje met houder. (Lazy Kate)

Met het spinplankje kun je 2 singles twijnen.

Aan mijn voeten ligt de Lazy Kate, (spinplankje houder), en om mijn voeten anderhalf jaar oude naaldgebonden sloffen.

Nu ik met mijn spinplankje gemakkelijk kan spinnen, is de volgende stap een spinnewiel .

Een prachtig boek voor de beginnende en de hele ervaren wol spinners is het Engelse boek van Sarah Anderson: ”the Spinners book of Yarn Designs”.

Ik ben heel blij met dit boek, voor mij is het de SPIN BIJBEL, EEN MUST HAVE voor iedere spinner. achter in het boek zit een envelope met daarin 8 kaarten en per kaart 4 verschillende draden beschreven in kleur en hoe je de draden kunt maken.

Via de spingroep Scheemda heb ik een Nederlands boek ontdekt welke schapenrassen er in ons land zijn en hoe de rassen ontstaan zijn en waar ze vandaan komen.

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen ๐Ÿ˜„.

1 reactie

  • T.M. Vrieswijk schreef:

    Dag, via te googelen en Facebook kwam ik uw site tegen.
    Ik heb een vraag over een spinplankje, kan ik deze bij u kopen, zijn er verschillende soorten en wat zijn de prijzen van de plankjes?
    Hoor graag van u,
    Groet Mirjam Vrieswijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *