Baby sokjes en een knuffel aap.

Dit waren mijn eerste baby sokjes, waarbij de strikjes decoratief waren. Dit zag er wel leuk uit maar ze waren niet functioneel, dus heb ik ze verandert in echte veters, zodat je ze ook kan aantrekken. De ontwerpen en de patronen van de baby sokjes zijn mij en bij het breien dan wel haken moet je soms betalen voor patronen, maar NIET bij mij want alle patronen zijn gratis. Door kennis te delen wordt de kans groter dat dit prachtige oude Naaldbind ambacht blijft bestaan en dat doorgegeven kan worden aan onze kinderen en kleinkinderen ๐Ÿ™‚

Het patroon van mijn eerste knuffel aap vind je aan hat einde van deze pagina. Hieronder zie je baby sokjes met echte veters.

Delfsblauw vaasje was een kleuren idee, wat wel veel werk was omdat je veel korte stukjes wol aan elkaar moest vilten. de witte kleur was 4 handen breed en de ander kleuren 3 handen breed.

Heel erg vroeger meten men met handbreed duimbreed (inch).

Door verschillende kleuren groen kon makkelijk onthouden hoeveel wol een sokje heeft, 4 keer 4 meter.

Je begint met een rij van 20 steken met de Finse steek en F2 als verbindingsteek.

In de 4de steek insteken en dan verder gaan zoals je gewend bent bij de Finse steek. De eerste 3 steken doe je met F1 als verbindingsteek (je kunt zo makkelijker het bochtje maken). Daarna gebruik je de F2 verbindingsteek, hierdoor word de stof dichter en sterker. Aan het einde van de rij ga je 3 steken meerderen, waarbij je begin lusje/knoop ook gebruikt als steek om in te meerderen, nu maak je de hak van het baby sokje.

Nadat je 3 steken gemeerderd hebt naaldbind je verder, aan het einde van de rij ga je 5 steken meerderen verdeelt over de bocht, zo maak je het teen gedeelte van het sokje.

Na het teen gedeelte ga je gewoon rond verder totdat je halverwege van het sokje bent. Je moet 9 steken minderen verdeelt over de bocht, zie markeerders. (steken markeerder klopt niet helemaal). Dan ga je rond verder en kom je weer bij de bocht ga je weer 9 steken minderen bij de ”tenen” bocht.

De vorm van het sokje is nu al mooi zichtbaar, na het minderen ga je gewoon rond verder en maak je het sokje zo hoog als je wilt. Na 3 of 4 rijen stop ik en werk ik het sokje aan de achterkant af zie volgende foto.

Het afwerken doe je door aan de 4 laatste steek zachtjes aan te trekken, dan de 3de steek, dan de 2de steek enz. Hieronder zie je een Engels filmpje hoe je een een naaldbind project afwerkt.

Nu kun je de rand omvouwen en de veter rond in het sokje rijgen en een strikje maken.

Ik heb een filmpje gemaakt dit keer Nederlands.

Het patroon is hetzelfde als bij de baby sokjes, de rand is niet om gevouwen.

Op onderstane foto zijn mijn babysokjes patronen met 3ply shetland wol.

De natuurlijke shetlanden wol is ongeveer 2 a 3 mm. Ik heb de Finse steek 2+2 en F2 als verbinding steek gebruikt. De afmeting van het sokje is ongeveer: 9.5 cm lang. Bij hakgedeelte 3 cm. Het teen gedeelte ongeveer 5 cm. Patroon: opzet 25 steken. Hak 3 st meerderen, Bij de teen gedeelte 7 st meerderen. Volgende 3 ronden bij het teengedeelte 11-9-7 minderen. Daarna 3 of 4 ronden gewoon rond naaldbinden of meer, net wat je wilt.

Hieronder heb ik grotere babysokjes gemaakt.

Ben begonnen met 25 steken en de Finse steek 2+2 en F2 als verbinding steek. Bij het hak gedeelte meerder je 5 steken en bij het teengedeelte meerder je 10 steken.

Nadat je 10 steken gemeerderd hebt ga je een hele ronde gewoon naaldbinden (zonder te meerderen) .

Nader je het teen gedeelte, dan minder je 13 steken in de bocht, en dan verder gewoon rond naaldbinden.

Nader je weer het teen gedeelte, dan minder je 11 steken in de bocht, en dan verder gewoon naaldbinden.

Bij de volgende ronde minder je 9 steken in de bocht en dan verder gewoon naaldbinden.

De volgende 3 of 4 ronde gewoon naaldbinden (zonder te meerderen/minderen).

Afwerken zoals bovenstaande beschreven is, (de rand wel of niet omvouwen) veter vlechten en rijgen, strik maken en klaar zijn de sokjes ๐Ÿ™‚

Ja….. en dat gebeurt ook wel eens (: Dit keer vergeten dat je na de ronde van 10 steken meerderingen een hele ronde gewoon moest naaldbinden. Het sokje was ineens kleiner ?!! en dan kun je gaan uithalen of afknippen. Het werd afknippen, gewoon weer opnieuw beginnen, een ervaring rijker. Een de beroemde schilder Bob Ross zei “we don’t make mistakes just happy little accidents “.

Als je 2 kleuren gebruikt kan het wel eens gebeuren dat de kleur niet precies hetzelfde doorloopt als in het andere sokje, het is zoals je voeten zijn, niet precies even breed of lang. Veel plezier met het naaldbinden van babysokjes ๐Ÿ™‚

Deze foto’s heb ik op Instagram en Facebook gezet, want een foto van mooie baby sokjes zijn heel mooi MAAR als je geen beschrijving bij krijgt (gratis natuurlijk) heb je er niks aan ๐Ÿ™‚

De wol is 2 a 3 mm dik en heel zacht. Als je baby sokjes maakt meet je de lengte van het babyvoetje en maak het 3 steken langer en bij de breedte 2 steken.

Increase = meerderen, decrease = minderen, toe = teen, heel =hiel, front = voorkant.

De blauw gele sokjes zijn gemaakt volgens bovenstaand patroon.

Het ontwerpen en het naaldbinden van baby sokjes kreeg een extra dimensie nu ik voor het eerst Opa ben geworden van een Prachtige Mooie kleinzoon met de naam: ODIN.

Na de kleine baby sokjes heb ik een wat groter sokjes gemaakt. De wol die ik gebruik is 5 mm dik en 1ply. De steek is de Finse steek 2+2 F2. Ik begin met rij van 25 steken. In de 4de voorlaatste steek begin ik met de volgende toer waarbij ik de eerste 3 steken de F1 verbinding steek gebruik zodat het gemakkelijker rond gaat. Op onderstaande kun je mooi het verschil in grootte zien.

Aan het einde van de rij ga je 5 steken meerderen (hak gedeelte). En ga je verder rond en kom bij het einde van de rij ga je 7 steken meerderen (Teen gedeelte). Hierna ga je rond verder en als je bijna op de helft van het sokje bent, ga je meten waar je vervolgens 15 steken gaat minderen. De rode markeerder is het midden van de bocht steek 8 en de blauwe markeerder is de 1ste mindering. Dus na de rode markeerder moet je nog 7 steken minderen en heb je in totaal 15 steken geminderd en zie het teen gedeelte ontstaan.

Je naaldbind rond verder en als je bijna op de helft van het sokje bent, ga je weer meten waar je vervolgens 13 steken gaat minderen. De rode markeerder is het midden van de bocht steek 7 en de blauwe markeerder is de 1ste mindering. Dus na de rode markeerder moet je nog 6 steken minderen en heb je in totaal 13 steken geminderd.

en zie het teen gedeelte ontstaan. Na deze minderingen ga je rond verder (niet meer minderen en meerderen). Je kunt nu zelf bepalen hoe hoog je het sokje wilt gaan maken.

De lengte van het voetje is 10 cm, breedte hak gedeelte 3,5 cm breedte teen gedeelte 5 cm. de hoogte van het sokje is 9 cm. De afmetingen zijn ongeveer niet precies op de mm. De grootte van het sokje wordt bepaald door veel factoren: Hoe groot is je duim, Hoe vast of los naaldbind je, Welke steek, en welke verbinding steek gebruik je. Alle patronen zijn een richtlijn van hoe je iets kunt maken. Met naaldbinden kun je aan je project, een eigen twist geven wat het heel uniek en speciaal resultaat geeft.

Bovenstaande sokjes zijn veel aan elkaar viltwerk maar dan krijg je wel een mooie Delfs blauw kleuren patroon. Op het programma Kunst & Kitsch zag ik een Delfs blauw tegeltje met ook de kleur oranje en dat vind ik ook wel mooi dus….. De stukjes wol die ik gebruik zijn ongeveer 85 cm.

De volgende sokjes zijn gemaakt met een Finse steek 2+2 en verbinding steek F2. Het patroon is bijna hetzelfde als de grote Delfs blauwe sokjes. Je begint met een opzet van 27 steken, dus iets groter dan de grotere Delfs blauwe sokjes. Aan het einde van de volgende toer ga je verdeeld over de bocht 5 steken meerderen (hak gedeelte). En ga je verder rond en kom bij het einde van de rij ga je 7 steken meerderen (Teen gedeelte). Hierna ga je rond verder en als je bijna op de helft van het sokje bent, ga je meten waar je vervolgens 15 steken gaat minderen verdeeld over de bocht. (zie foto grote Delfs blauwe sokjes) Door de sokjes “tegelijk er tijd” te naaldbinden worden ze ook gelijk.

Als je veel evaring hebt is tegelijk er tijd sokjes naaldbinden niet meer nodig .

De vorm ontstaat door 1st ronde 15 steken minderen, verdeeld over de bocht. De 2de ronde 12 steken minderen verdeeld over de bocht. De 3de ronde 2 steken te minderen verdeeld over de bocht en daarna de volgende ronde gewoon verder naaldbinden (niet meer minderen).

Je kunt de sokjes zo hoog maken als je wilt.

Dit keer een Nederlands filmpje ..

Het is vandaag dinsdag 3 okt. 2023 en mijn eerste knuffel aap is klaar.

Bij het naaldbinden van een patroon is het beste te vergelijken bij een recept van eten, het recept exact volgen (breien en haken) of ongeveer een beetje meer van dit en iets minder van dat en zo je eigen creatie te maken. Je duim is ongeveer de maat van de steek en de wol kan iets dikker zijn of dunner zijn. De een naaldbind vast en weer ander los en dan is er de verbinding steek ook nog bepalend is voor het uiterlijk van de stof en de dichtheid. Het volgende patroon is dan ook een richtlijn, kijk maar wat je zelf leuk vind.

De aap heb gemaakt met de Faberg steek en F2 als verbinding steek. (Faberg 2st. om je duim en 1 st. achter je duim, F2 de oude en de nieuwe steek op je naald). De voeten zijn eigenlijk baby schoentjes die je dan langer maakt om zo de benen te maken. Je begint met een opzet van 16 st. Vervolgens steek je in de 4 voorlaatste steek om zo de volgende toer te makken, de eerste 2 steken zijn F1 en de volgende steken zijn F2. (op deze manier kun je gemakkelijk het bochtje maken). Aan het einde van de toer ga je de laatste 3 st. meerderen (je begin knoop telt ook mee als steek), zo ontstaat de hak. Dan aan het einde van de volgende toer 10 st. meerderen, zo ontstaan de tenen. Daarna ga je verder rond en ga je bij het teengedeelte 6 st. minderen. Dit doe je nog een keer. Daarna verder rond en bij het hakgedeelte nog 2 st. minderen, je hebt nu 18 steken. Wil je de voet en het been iets dikker hebben dan minder je de 2 st. niet, kijk maar wat je zelf leuk vindt Nu rond recht omhoog voor het been.

De armen zijn iets gemakkelijker 13 st. opzetten en het staartje wol 10 cm houden zodat je de cirkel kunt maken. dit ga je bij het maken van de aap vaker doen. Kijk even op het hoofdstuk rond beginnen hoe het ook alweer ging (er is nu ook een filmpje bij). Nadat je de cirkel sluit maak je een steek markeerder vast zodat je weet wanneer een ronde begint. De eerste ronde alle st. meerderen. De tweede ronde 6 st meerder verdeeld over deze ronde, je komt nu uit op 32 st. zo niet dan meerder of minder je wat nodig is. De volgende ronde gewoon naaldbinden (niet meer/mind). Hierna 2 st. gewoon en de 3de minderen de hele ronde en dan kom je uit op 18 st. en zo niet dan meer of minder je wat nodig is. En nu ga je recht omhoog om te armen te maken.

Met de staart begin je met 8 steken en de eerste ronde alle st. meerderen. De volgende ronden gewoon naaldbinden, en kom je bij ronde 4 ga je 1 st. meerderen. Dan weer gewoon rond naaldbinden en kom je bij ronde 8 ga je 1 st. meerderen. Hierna ga je verder zonder te meer/minderen en maak je de staart zolang je wilt.

De kop van de aap met daaraan het lijf. Je begint met opzet van 13 st. met een lang staartje want je gaat rond beginnen. Als je de cirkel gesloten hebt zet weer een steek markeerder vast. De volgende ronde alle steken meerderen, bij een muts gaat het ook zo. De volgende ronde 1 st gewoon de 2de st. meerderen. Volgende ronde 2 st. gewoon en de 3de meerderen enz. Na 5 st. gewoon en 6de st. meerderen ga je de volgende ronde gewoon naaldbinden. Hierna ga de volgende ronde minderen. 5 st. gewoon en de 6de minderen. Volgende ronde 4 st. gewoon en de 5de minderen. Volgende ronde 3 st. gewoon en de 4de minderen. Volgende ronde 2 st. gewoon en de 3de minderen, je hebt nu een kleine cirkel waar je hand nog net door kan, de volgende ronde ga je gewoon naaldbinden. Deze ronde is de overgang van kop naar romp. Je hebt nu een iets langere bol gemaakt door tussen de meerder en minder ronde een ronde gewoon hebt genaaldbind. Dit ga je iets groter herhalen: 2 st. gewoon en 3de meerderen. 3 st. gewoon en 4de meerderen. enz. 7 st. gewoon en 8ste meerderen. Hierna een ronde gewoon naaldbinden en dan de ronde met dezelfde getallen minderen. Dus : 7 st. gewoon en de 8ste st. minderen. 6 st. gewoon en 7de minderen. 5 st. gewoon en 6de minderen. 4 st. gewoon en 5de st. minderen. 3 st. gewoon en 4de st. minderen. 2 st. gewoon en 3de minderen, je hebt nu de kop en de romp gemaakt en ik vond dat de verhouding niet goed was, en als ik het eens omdraaide ??? Ik paste de armen en de benen erbij en toen was het goed. (bij tekenfilmpjes heb je ook vaak figuurtjes met een grote kop en een kleiner lijf ๐Ÿ™‚

Om een goed beeld te krijgen hoe groot de bolle vorm is heb ik een ballon in de vorm gelegd en opgeblazen. En nu kreeg ik beter beeld van de verhouding van de kop en de romp.

Het mond gedeelte bestaat weer uit een cirkel, opzet van 13 steken. Het rondje wordt gemaakt volgens bovenstaand patroon en na ronde 5 st. gewoon en 6de meerderen is het mondgedeelte klaar en werk je het af.

Het kin gedeelte bestaat ook weer uit een cirkel maar heeft nu een opzet van 10 steken, hierdoor wordt de cirkel boller van vorm, en dat is precies wat ik voor de kin wilde hebben. Ook hier weer rondje maken volgens patroon en na ronde 4 st. gewoon en 5de meerderen is het bolle rondje klaar en is het iets kleiner in diameter. Als je het kin gedeelte groter wilt maken ga je gewoon nog een rondje door net wat je mooi vind.

De oren van een aap zijn heel belangrijk, die maken een aap leuk en schattig. de opzet van de oren zijn 13 steken en hoe groot ze moeten worden heb ik vergeten op te schrijven in mijn notitie boekje. Na inspectie van de oren zijn ze : Cirkel sluiten, steek markeerder vast maken. Volgende ronde alle st. meerderen. Daarna 1 st. gewoon en 2de meerderen Hierna 2 st. gewoon en 3de st. meerderen. en toen afwerken maar als je de oren nog iets groter wil maken ga je nog een rondje door.

De neus heeft een opzet van 13 steken en na alle steken dubbel, afwerken en is de neus klaar, het lijf en de armen en benen opvullen en aan elkaar naaien met nylon visdraad.

Ik vond het een grote uitdaging om een knuffel te gaan naaldbinden. Bewust heb ik gekozen voor de Faberg steek omdat die breder is dan de Oslo steek en dat schiet lekker op. Voor de verbinding steek F2 zodat de stof ook dichter werd van structuur. Je kunt natuurlijk ook andere steken gebruiken om een knuffel te naaldbinden. Bij de aap had ik de kop en het lijf gevuld en afgewerkt en daarna heb ik de onderdelen vast gemaakt wat niet erg gemakkelijk was. Bij een nieuwe aap ga ik, nadat de kop en het een stukje van het lijf af is, een ballon erin doen zodat de vorm zichtbaar is. Dan met rijggaren de onderdelen vast maken, hierna ballon eruit en dan de onderdelen met sterk visdraad vast maken. Sommige onderdelen heb ik 2 soms 3 keer gemaakt voor ik tevreden was met het resultaat en je kunt het ook uithalen als het niet goed is. Soms uithalen of met de schaar een stuk eraf knippen en opnieuw beginnen of verder gaan. Het patroon is voor mij een globale richtlijn.

Ik hoop nog veel meer te leren en te ontdekken bij het maken van knuffels en wat nog mogelijk is met dit prachtige eeuwen oude ambacht naaldbinden.

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen ๐Ÿ˜„.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *