baby sokjes

Dit waren mijn eerste baby sokjes, waarbij de strikjes decoratief waren. Dit zag er wel leuk uit maar ze waren niet functioneel, dus heb ik ze verandert in echte veters, zodat je ze ook kan aantrekken. De ontwerpen en de patronen van de baby sokjes zijn mij en bij het breien dan wel haken moet je soms betalen voor patronen, maar NIET bij mij want alle patronen zijn gratis. Door kennis te delen wordt de kans groter dat dit prachtige oude Naaldbind ambacht blijft bestaan en dat doorgegeven kan worden aan onze kinderen en kleinkinderen 🙂

Hieronder zie je baby sokjes met echte veters.

Delfsblauw vaasje was een kleuren idee, wat wel veel werk was omdat je veel korte stukjes wol aan elkaar moest vilten. de witte kleur was 4 handen breed en de ander kleuren 3 handen breed.

Door verschillende kleuren groen kon makkelijk onthouden hoeveel wol een sokje heeft, 4 keer 4 meter.

Je begint met een rij van 20 steken met de Finse steek en F2 als verbindingsteek.

In de 4de steek insteken en dan verder gaan zoals je gewend bent bij de Finse steek. De eerste 3 steken doe je met F1 als verbindingsteek (je kunt zo makkelijker het bochtje maken) daarna gebruik je de F2 verbindingsteek, hierdoor word de stof dichter en sterker. Aan het einde van de rij ga je 3 steken meerderen en het begin lusje/knoop gebruik je ook als steek om in te meerderen, nu maak je de hak van het baby sokje.

Nadat je 3 steken gemeerderd hebt naaldbind je verder, aan het einde van de rij ga je 5 steken meerderen zo maak je het teen gedeelte van het sokje.

Na het teen gedeelte ga je gewoon verder rond totdat je ongeveer halverwege bent. Je moet 9 steken minderen verdeelt over de bocht, zie markeerders. (steken markeereder klopt niet helemaal). Dan ga je rond verder en ga je weer 9 steken minderen bij de ”tenen” bocht.

De vorm van het sokje is nu al mooi zichtbaar, na het minderen ga je gewoon rond verder en maak je het sokje zo hoog als je wilt. Na 3 of 4 rijen stop ik en werk ik het sokje aan de achterkant af zie volgende foto.

Het afwerken doe je door aan de 4 laatste steek zachtjes aan te trekken, dan de 3de steek, dan de 2de steek enz.

Nu kun je de rand omvouwen en de veter rond in het sokje rijgen en een strikje maken.

Ik heb een filmpje gemaakt nog meer info 🙂

Het patroon is hetzelfde als bij de baby sokjes, de rand is niet om gevouwen.

Op onderstane foto zijn mijn babysokjes patronen met 3ply shetland wol.

De natuurlijke shetlandwol is naald 3/4, (ongeveer 2 a 3 mm). Ik heb de Finse steek 2+2 en F2 als verbinding steek gebruikt. De afmeting van het sokje is ongeveer: 9.5 cm lang, bij hakgedeelte 3 cm. en het teen gedeelte ongeveer 5 cm.

Patroon: opzet 25 steken. hak 3 st meerderen, teen 7 st meerderen, volgende 3 ronden bij het teengedeelte 11-9-7 minderen, en daarna 3 of 4 ronden gewoon rond naaldbinden.

Hieronder heb ik grotere babysokjes gemaakt.

Ben begonnen met 25 steken en de Finse steek 2+2 en F2 als verbinding steek. Bij het hak gedeelte meerder je 5 steken en bij het teengedeelte meerder je 10 steken.

Nadat je 10 steken gemeerderd hebt ga je een hele ronde gewoon naaldbinden (zonder te meerderen) .

Nader je het teen gedeelte, dan minder je 13 steken in de bocht, en dan verder gewoon rond naaldbinden.

Nader je weer het teen gedeelte, dan minder je 11 steken in de bocht, en dan verder gewoon naaldbinden.

Bij de volgende ronde minder je 9 steken in het teen gedeelte en dan verder gewoon naaldbinden.

De volgende 3 of 4 ronde gewoon naaldbinden (zonder te meerderen/minderen).

Afwerken zoals bovenstaande beschreven is, (de rand wel of niet omvouwen) veter vlechten en rijgen, strik maken en klaar zijn de sokjes 🙂

Ja….. en dat gebeurt ook wel eens (: Dit keer vergeten dat je na de ronde van 10 steken meerderingen een hele ronde gewoon moest naaldbinden. Het sokje was ineens kleiner ?!! en dan kun je gaan uithalen of afknippen. Het werd afknippen, gewoon weer opnieuw beginnen, een ervaring rijker. Een de beroemde schilder Bob Ross zei “we don’t make mistakes just happy little accidents “.

Als je 2 kleuren gebruikt kan het wel eens gebeuren dat de kleur niet precies hetzelfde doorloopt als in het andere sokje, het is zoals je voeten zijn, niet precies even breed of lang. Veel plezier met het naaldbinden van babysokjes 🙂

Deze foto’s heb ik op instagram en faceboek, want een foto van mooie baby sokjes is heel mooi MAAR als je geen beschrijving bij krijgt (gratis natuurlijk) heb je er niks aan 🙂

De wol is 2 a 3 mm dik en is van Lana Grossa en heel zacht. Als je baby sokjes maakt meet je de lengte van het babyvoetje en maak het 3 steken langer en bij de breedte 2 steken.

Increase = meerderen, decrease = minderen, toe = teen, heel =hiel, front = voorkant.

Het ontwerpen en het naaldbinden van baby sokjes kreeg een extra dimensie nu ik voor het eerst Opa ben geworden van een Prachtige Mooie kleinzoon met de naam: ODIN 🙂 🙂 🙂

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen 😄.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *