Een Muts en een Hoed (rond beginnen).

Veel projecten die je met naaldbinden maakt kun je beginnen met een ronde start zoals mutsen , wanten, sokken of een trui en dat allemaal met Eรฉn Naald.

foto.1
foto.2
foto.3

Voor het onderstaande mutsje zet je 13 steken op en de eerste steek sla je over als je met de naald door steken gaat.

foto.4
foto.5
foto.6
foto.7

Als de cirkel met een steek is gesloten plaats je een steken markeerder. 6de ronde: 5 st normaal, de 6de st meerderen. 7de ronde: ga je meten, (diameter is 21 cm en 56.5 cm in het rond), daarna deze ronde gewoon naaldbinden. 8st ronde: ga je minderen, 5 st normaal en de 6de st minderen en even passen. 9de ronde: 4 st normaal en de 5de st mind. 10de ronde: 3 st normaal en de 4de st minderen en dan nog weer eens meten, en afwerken.

Dit mutsje heeft een mooie ronde vorm.

foto.8
Een mutsje wat precies op mijn kale hoofd past.

Dit mutsje is gemaakt met dunne wol en met de Finse steek 2+2 en F2, je hoofd is mooi bedekt en niet te warm.

pic.9

Dit mutsje is gemaakt met dunne wol en met de Finse steek 2+2 en F2.

pic.10

Dit mutsje is gemaakt met dunne wol en met de Finse steek 2+2 en F2.

pic.11

Dit mutsje is genaaldbind met dunne wol en met een ander Finse steek n.l. 2+3 dus 3 lussen i.p.v. 2 achter je duim. Hierdoor is het dunne wollen mutsje dichter van structuur, lekker warm en winddicht ๐Ÿ™‚

De onderstaande muts is dikke wol 5 mm.

Het onderstaande mutsje is gemaakt met 3-ply wol.

Dit is de eerste keer dat ik met een 3-ply wol heb genaaldbind. Het is wel opletten dan je niet door je draad steekt met je naald, als je voor het eerst gaat naaldbinden is dit ‘nog’ niet aan te raden.

Het mutsje is gemaakt met een Finse steek 2+2 en F2. Start 20 steken en met een magic loop 18 steken. Het verschil is 2 steken en die gaan om je duim als je met de Finse steek begint.

De muts is niet zo dicht van structuur, en wat opvalt dat de stof wel heel soepel is en toch niet doorwaait. Het patroon is hetzelfde als bovenstaande mutsen.

Licht blauw dunne wol, start 18 magic loop 16 Finse steek 2+2 F2. Het patroon is zoals bovenstaande. Al de patronen heb ik met veel plezier gemaakt ๐Ÿ™‚

Een hoed.

Deze hoed heb ik gemaakt met een Finse steek 2+2 en F2 als verbinding steek. Ik ben begonnen met 18 steken met een ronde start. Nadat de circel is gesloten en je een steek markeerder hebt vast gemaakt, ga je de 1ste ronde alle steken meerderen. De 2de ronde ga je om de anderste steek meerderen. De 3de ronde 2 steken normaal en de 3de meerderen. De 4de ronde 3 steken normaal en de 4 de steek meerderen. De 5de ronde 4 steken normaal en de 5de steek meerderen. De 6de ronde 5 steken normaal en de 6de steek meerderen en dan leg je je hand op circel en dat is ongeveer de grootte van je hoofd. (foto is van een andere hoed).

De 7de ronde ga je alle steken gewoon naaldbinden (niet meer meerderen/minderen).

Hierna ga je de volgende ronde minderen. De 8ste ronde 5 steken normaal en de 6de steek minderen. De 9de ronde 4 steken normaal en de 5 de steek minderen en even je hoed passen. Als je hoed past ga je de rand van je hoed maken. De rand van je hoed ga je maken door te meerderen, eerst had ik alle steken gemeerderd en dat had tot gevolg dat er een hele golvende rand ontstond, dit was veels teveel, dus afknippen en opnieuw beginnen. Toen heb ik gekozen om met 2 steken gewoon en de 3de steek te meerderen dit was beter. De volgende ronde 3 steken normaal en de 4de meerderen, deze 2 ronde heb ik een gemรชleerde kleur gebruikt.

De laatste ronde heb ik weer de camel kleur gebruikt en doordat de rand weer iets meer ging golven heb ik 10 steken normaal en de 11 de meerderen genaaldbind. Dit is dan mijn 1ste vrolijke hoed met rand met dikkere wol voor de Herfst/winter en ik heb weer veel geleerd en (uitgehaald/geknipt) Ik ga nog veel meer hoeden met een rand maken van allerlei wol, dun, dik 1-2-3 ply wol of combinaties van wol en acryl maar GEEN superwash wol want dat kun je niet vilten. Veel plezier met mijn patronen en kijk ook eens op mijn YouTube kanaal: happy needlebinding voor nog meer naaldbind filmpjes in het (Nederlands, Engels en Duits).

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen ๐Ÿ˜„.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *