Recht beginnen, Wanten.

Als ik wanten naalbind gebruik ik altijd de Finse steek 2 lussen om je duim en 2 er achter en met als verbindingssteek de F2.

foto.1

Je begint afhankelijk van de dikte van je wol en de breedte van je 4 vingers met een rij van 14 steken (in mijn geval). Aan het einde van de rij, ga je 4 steken terug en maak je een bochtje. Bij het einde van de rij ga je 3 steken meerderen.

foto.2

Sokken en ook wanten naaldbind ’tegelijk’ zodat ze met dezelfde spanning gemaakt worden. Om zo 2 even grote sokken dan wel wanten te maken. Als je de 3 steken aan het einde gemeerderd hebt ga bij het volgende einde van de rij weer 2 steken meerderen. Nu even passen en bij de volgende rijen aan het einde weer 2 steken meerderen. Als je wand mooi past, naaldbind je verder zonder te meerderen.

foto.3

Als je wanten passen en lang genoeg zijn, gaan we de duim maken. Maak aan de zijkant van de want een rij losse rij steken. Je steekt je hand in de want en maak een rij van steken die rond je duim gaat. Maak de rij 2 of 3 steken langer, hierdoor heb je meer bewegingsvrijheid en maak de rij vast.

foto.4

Nadat je je duim lus hebt vastgemaakt naaldbind je verder. Hierna ga de omtrek van de want kleiner maken, door aan weerszijde 2 steken te minderen en pas je regelmatig je wanten.

foto.5

De duim wordt nu gemaakt door รฉรฉn lus aan je want en 2 lussen om je duim te maken en ga je rond naaldbinden.

foto.6

Hier zie je hoe je duim eruit ziet, halverwege je duim ga je per ronde 1 steek minderen. Als je bijna bij de top van je duim ga je rond om de ander steek minderen en daar na iedere steek. Met een stopnaald het kleine gaatje dicht maken.

foto.7
Fin. stitch 2+2 F2

Lekkere warme wanten, mijn vierde paar ๐Ÿ™‚

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen ๐Ÿ˜„.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *