Recht beginnen, Wanten.

Als ik wanten naalbind gebruik ik altijd de Finsche steek 2 lussen om je duim en 2 er achter en met als verbindingssteek de F2. De verbindingssteek F2 zorgt dat de wollen stof nog dichter wordt, wat wel handig is voor wanten in bijvoorbeeld Noorwegen en in ons land kunnen deze wanten dienst doen als ovenwanten.

foto.1

Je begint afhankelijk van de dikte van je wol en de breedte van je 4 vingers met een rij van 14 steken (in mijn geval). Aan het einde van de rij, ga je 4 steken terug en vervolg je je nieuwe rij (zie anders even bij hoofdstuk sokken hoe het ook al weer ging). Aan het einde van de nieuwe rij ga je 3 steken meerderen.

foto.2

Sokken en ook wanten naalbind voortaan ‘tegelijk’ zodat ze met dezelfde spanning gemaakt worden, om zo 2 even grote sokken dan wel wanten te maken, tenminste dat was de bedoeling (bijna). Als je de 3 steken aan het einde gemeerderd hebt ga bij het volgende einde van de rij weer 2 steken meerderen. Nu even passen en bij de volgende rijen op het einde weer 2 steken meerderen, als je hand mooi past naaldbind je verder zonder te meerderen.

foto.3

Als je wanten passen en lang genoeg zijn, gaan we de duim maken. Maak aan de zijkant van de want een rij losse rij steken. Je steekt je hand in de want en houdt de losse rij van ongeveer 14 steken om je duim om zo de lengte te bepalen. Maak de rij 2 of 3 steken langer, hierdoor heb je meer bewegingsvrijheid en maak de rij vast.

foto.4

Nadat je je duim lus hebt vastgemaakt naaldbind je verder en ga de omtrek van de want kleiner maken. Nu ga je aan weerszijde 2 steken minderen en pas je regelmatig je wanten.

foto.5

De duim wordt nu gemaakt door één lus aan je want en 2 lussen om je duim te maken en ga je rond naaldbinden.

foto.6

Hier zie je hoe je duim eruit ziet, halverwege je duim ga je aan weerszijde 1 steek minderen. Als je bijna bij de top van je duim ga je rond om de ander steek minderen.

foto.7
Fin. stitch 2+2 F2

Lekkere warme wanten, mijn 3 de paar die ik gemaakt heb.

Deel dit artikel via:

Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen πŸ˜„.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *