Dunne zomer sokken.

Als je sokken of sloffen gaat naaldbinden voor jezelf of voor een ander is handig als je weet hoe lang en breed de voet is. Ik heb een mal van mijn voet gemaakt en van mijn vrouw en dochter.

Ik ga met mijn blote voeten op papier staan en teken de omtrek van mijn voeten. De grootste voet (de meeste voeten zijn niet even groot) ga ik gebruiken. Daarna zet deze over op hout, uitzagen, schuren en klaar is je sokken/sloffen mal.

Dunne zomer sokken naaldbind ik met een Finse steek 2+2 en met de verbinding steek F2. Dunne wol is ongeveer tussen de 2 en 3 mm ‘dik’. Ik ben begonnen met de kleur geel met een rij van 20 steken te maken. Het aantal begin steken meet ik aan de hand van de breedte van mijn 4 tenen, de grote teen meet ik niet mee. Door het meerderen van de sok wordt het teengedeelte vanzelf breder, (en past de grote teen er ook bij en zo ontstaat de vorm van de sok). Aan het einde van de rij steken maak de volgende toer. (zie video) Vervolgens ga je van het einde van je rij 3 steken meerderen. En dan aan het einde van de volgende rijen 2 steken meerderen aan beide zijden van de sok. Regelmatig passen totdat je aankomt bij het breedste gedeelte van je voet. Hierna ge je niet meer meerderen, gewoon verder rond naaaldbinden.

Op onderstaand foto is het merk van de wol te zien, de wol heb ik zelf betaald zonder korting. Op alle andere foto’s en mijn YouTube kanaal: happy needlebinding zul geen merken zien ik ben niet in dienst bij een merk en mijn onafhankelijk is mij heel dierbaar. (deze wol is niet meer te koop)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20200513_104109_compress29-1-scaled.jpg

De kleuren maar even opgestapeld dan weet ik de volgorde nog 🙂

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20200514_155105_compress24-scaled.jpg

Tussendoor meet ik regelmatig of de sok mooi past.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20200514_153141_compress86.jpg

De donker groene rij is de laatste rij, die ik nog aan beide zijden gemeerderd heb.

De blauwe rij is niet meer gemeerderd en als je een grotere schoenmaat hebt (mijn schoenmaat is 44) dan nog aan beide zijde meerderen, tot dat je het breedste gedeelte van je voet hebt bereikt. Totaal ga ik 12 rijen naaldbinden (is ongeveer de helft + 1 rij van je voet) daarna ga ik de ‘vinger’ van de sok maken. De lengte van de vinger is ongeveer de helft van je voet. De vinger is een rij losse steken, die je vanuit het midden van je sok gaat naaldbinden.

De bodem van mijn slof was een mislukte sok die na het vilten nog veeeels te groot was en nu dienst doet als 1 cm dikke inlegzool in mijn sloffen, lekker warm en zacht.

Hier zie je een losse rij steken die ze vinger noemen.

Op de foto zie je dat de linker sok nu korter is geworden nadat je de bocht hebt gemaakt en dit is precies de bedoeling want aan de top van de vinger worden de steken gemeerderd.

De vinger wordt dus rond genaaldbind en weer vast gemaakt aan het voet gedeelte en dan meteen 3 steken minderen en dat doe je ook aan de andere kant van de vinger. Bij de top van de vinger aangekomen meerder je 5 steken. In de volgende ronden ga je in de hoeken 5 steken minderen. Kom je intussen weer bij de top van de vinger dan ga je 3 steken meerderen en in de hoeken blijf je 5 steken minderen, daardoor worden de hoeken rond. Aan de top van de vinger ga je niet meer meerderen, gewoon verder naaldbinden.

Je kunt nu al een beetje zien hoe de sok ontstaat, het lijkt nu nog op een slof.

Regelmatig pas je je sok en naaldbind je verder zoals boven beschreven is.

Nu nog een aantal rijen naaldbinden en ook passen totdat ik net voorbij de enkel bent.

Vanaf dit punt gewoon naaldbinden zonder te minderen en tussendoor even passen.

Door Klas Brita stijl sokken kun je nog gemakkelijk sokken naaldbinden zonder naderhand een hiel in te naaldbinden.

De vinger is ongeveer de helft van de sok.

De minderingen op bovenstaande fot kun je goed zien, het lijken op de omgekeerde letter V

En dan de sokken afwerken, klaar voor gebruik. Das leuk maar……. hoe doe je dat, ?? Op de onderstaande Engelse video zie je hoe dat gaat, het Engels is goed te volgen.

Dit is mijn 37st YouTube video die ik in januari 2024 heb gemaakt.

Een ouder YouTube filmpje (3 jaar geleden) over de sloffen en sokken.

Ik ben heel blij dat het me gelukt is om een sok te maken die perfect past. Ik realiseer me, dat ik pas in september 2018 begonnen met naaldbinden.

De sokken zijn gemaakt volgens bovenstaande patroon. De sokken zijn een mix van alpaca 35% en 65 % wol. Dit 3 ply garen is glad en glijd heel gemakkelijk door de steken en je kunt het prima vilten.

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen 😄.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *