Dunne zomer sokken naaldbinden met een Finse steek 2+2 met de verbinding steek F2. Dunne wol is ongeveer tussen de 2 en 3 mm ‘dik’. Ik ben begonnen met de kleur geel met een rij van 20 steken te maken. Het aantal begin steken meet ik aan de hand van de breedte van mijn tenen. Het komt niet zo heel nauwkeurig want je kan altijd wat extra steken meerderen. Aan het einde van de rij maak je een bocht. (zie video) Vervolgens ga je van het einde van de rij rij 3 steken meerderen. En dan aan het einde van de volgende rijen 2 steken meerderen aan beide zijden van de sok en regelmatig passen.

De kleuren maar even opgestapeld dan weet ik de volgorde nog π

Tussendoor heb ik nog regelmatig gemeten of de sok mooi past.

De donker groene rij is de laatste rij, die ik nog aan beide zijden heb gemeerderd.
De blauwe rij dus niet meer meerderen 0f als je een grotere schoenmaat (mijn schoenmaat is 44) dan nog aan beide zijde meerderen, tot dat je het breedste gedeelte van je voet hebt bereikt. Totaal ga ik 12 rijen naaldbinden en dan ga ik de ‘vinger’ van de sok maken. De lengte van het voetgedeelte is de helft plus 1 of 2 naaldbind rijen, dit is een globale verhouding.

Mijn eerst sok was te groot genaaldbind vanwege de te verwachte krimp.

Even een meet moment. De bodem van mijn slof was een mislukte sok die na het vilten nog veeeels te groot was en nu dienst doet als 1 cm dikke inlegzool in mijn sloffen, lekker warm en zacht.

Hier zie je een losse rij steken die ze vinger noemen.

Op de foto zie je dat de linker sok nu korter is geworden nadat je de bocht hebt gemaakt en dit is precies de bedoeling want aan de top van de vinger worden steken gemeerderd.
De vinger wordt dus rond genaaldbind en weer vast gemaakt aan het voet gedeelen en dan meteen 3 steken minderen en dat doe je ook aan de andere kant van de vinger. Bij de top van de vinger meerder je 5 steken. In de volgende ronden ga je in de hoeken 5 steken minderen. Kom je intussen weer bij de top van de vinger dan ga je 3 steken meerderen en in de hoeken blijf je 5 steken minderen, daardoor worden de hoeken rond. Aan de top van de vinger ga je niet meer meerderen, gewoon verder naaldbinden.

Je kunt nu al een beetje zien hoe de sok ontstaat, het lijkt nu nog op een slof.

Regelmatig pas je je sok en naaldbind je verder zoals boven beschreven is, en dan ontdek je dat ze niet precies even breed zijn en ik heb geluk dat mijn linker voet iets kleiner is. En dan schrijf ik op mijn site, (vaak meten) maar het kan toch gebeuren dat ze niet hetzelfde zijn (: volgende keer toch maar beter meten en opletten.


Nu nog een aantal rijen naaldbinden en ook passen totdat ik net voorbij de enkel bent.

Vanaf dit punt gewoon naaldbinden zonder te minderen en tussendoor even passen.

De Klas Brita stijl sok is toch eigenlijk wel heel mooi.





Een uitleg YouTube filmpje over de sloffen en sokken.
Ik ben heel blij dat het me gelukt is om een sok te maken die perfect past. Ik realiseer me, dat ik pas in september 2018 begonnen met naaldbinden. De YouTube filmpjes worden in de toekomst beter, ook dit wordt nog een mooie uitdaging.