Warme wollen winter Sokken.

De Zweedse Klas Brita heeft in de vorige eeuw een heel nieuw sok ontwerp ontwikkelt. Deze sokken passen perfect om je voet en hebben ook een hele mooie hiel pasvorm.

foto3
Fin. steek 2+2 F1

Sokken naaldbinden met 5 felle kleuren.

De wol is van Lana Grossa, 100% Schurwolle Virgin wool. Lei Ragazza Reine Merinowolle naalden 12 staat op het etiket.

De steek is de Fin. steek 2+2 met F1 als verbinding steek. Ben begonnen met een rij van 18 steken, het aantal steken meet ik aan de hand van de breedte van mijn tenen. Het komt niet zo heel nauwkeurig want je kan altijd wat extra steken meerderen. Aan het einde van de rij maak je een bocht zie (video). Vervolgens ga je aan het einde van de rij 3 steken meerderen. Dan aan het einde van de volgende rijen 2 steken meerderen aan weerszijde van de sok en regelmatig passen.

Aan weerszijde worden er 2 steken gemeerderd zodat de sok breder wordt.

Als je het breedtse punt van je voet hebt bereikt stop je met meerderen en naaldbind je gewoon verder.

Bij mij is dat na de 2de groenen draad, nu heb ik 56 steken.

De rij lossen steken die ze ‘vinger’ noemen maak ik na 8 rijen, 21 steken lang. Als je de vinger aanhecht ga je meteen 3 steken minderen, dit doe je ook aan de andere kant van de vinger. En als je bij de top van de vinger komt ga je 5 steken meerderen, kom je vervolgens weer bij de basis van de vinger ga je niet 3 steken maar 5 steken minderen en kom je weer aan de top van de vinger ga je 3 steken meerderen. Vervolgens ga de volgende ronden aan de top niet meer meerderen (gewoon naaldbinden) en bij de basis van de vinger blijf je aan weerszijde 5 steken minderen.

Als de vinger een bocht maakt en breder wordt, zie je dat deze korter wordt en dat is de bedoeling, want de vinger wordt weer langer door het meerderen.

Het voetbed begint al wat vorm te krijgen.

Het is al bijna een slof, nu nog wat rijen naalbinden.

Weer eve.n meten, kom je bij de enkel, ga je vervolgens aan weerszijde 3 steken minderen i.p.v. 5 steken Daarna kun je 1 of meerdere rijen gewoon naaldbinden als je de sok langer wilt maken.

Hier zie je de mooie vorm van de sok.

Een jaar geleden was het een hele grote uitdaging om sokken te gaan naaldbinden en ben dan ook heel blij dat het mij gelukt is πŸ™‚

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen πŸ˜„.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *