Een Baret.

foto.1
foto.2

De Baret is met de Finsche steek 2+2 en met F1 als verbinding steek gemaakt. Het begin van deze Baret is precies het zelfde als, het begin van het maken van een mutsje met een ronde start.

Bij het naaldbinden zijn de afmetingen altijd afhankelijk van je duim en hoe los of strak je van nature naaldbind. Vaak is het even passen en meten of je muts of sokken of trui goed past.

Als de cirkel met een steek gesloten is kun je er een steek markeerder aan maken, zodat je makkelijk kan zien wanneer de ronde eindigt en begint. 1 ste rd. alle steken meerderen. 2 de rd. 1 steek gewoon en de 2 de steek meerderen. 3 de rd. 2 steken gewoon en de 3 de steek meerderen 4 de rd. 3 steken gewoon en de 4 de steek meerderen. 5 de rd. 4 steken gewoon en de 5 de steek meerderen 6 de rd. 5 steken gewoon en de 6 de steek meerderen. 7 de rd. ga je meten en passen. Is de diameter 25 of 26 cm, dan ga je deze ronde gewoon rond naaldbinden (niet meerderen). 8 ste rd. ga je minderen, 5 steken gewoon en de 6 de steek minderen. 9 de rd. 4 steken gewoon en de 5 de steek minderen. 10 de rd. 3 steken gewoon en de 4 de steek minderen en dan nog weer eens meten, en als de Baret past ga je de rand maken. Nu ga je 2 ronden gewoon naaldbinden, niet meer minderen dus. Na deze 2 ronde weer even passen, en als de baret mooi past deze even over je oren trekken want als het heeeel koud is moet die wel je oren kunnen bedekken. En dan eventueel nog een hele of halve ronde verder naalbinden. Afwerken en de baret zo opzetten dat de afwerkrand mooi achter je oor valt πŸ™‚

Nog een paar voorbeelden.

De Baret is gemaakt met het bovenstaande patroon en met de Finse steek 2+2 en F2.

Bovenstaande baret is gemaakt volgens patroon en dit keer start ik met 16 steken en met de Faberg steek (2 +1) en F1 als verbindingsteek. De stof die je krijgt met de Faberg steek met F1 is losser en soepeler dan bij de Finse steek F2. De Finse (2+2) met F2 is veel dichter en warmer en wordt in de Scandinavische landen veel gebruikt.

Start met 16 steken, dan vervolgens het patroon van de baret. Als je bij 7 steken gewoon en de 8 ste meerderen hebt gedaan is de diameter ongeveer 30 cm. Dan de volgende ronde gewoon rond en daarna de ronden minderen, dus: 7 steken gewoon en de 8 ste steek minderen, daarna 6 steken gewoon en de 7de steek minderen enz. Regelmatig even passen en dan afwerken.

Bovenstaande Baretten zijn gemaakt met een Fin. steek 2+2 F2 en volgens het patroon.

Bovenstaande Baretten zijn gemaakt met een Fin. steek 2+2 F2 en volgens het patroon.

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen πŸ˜„.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *