A Hood naaldbinden.

Een hood is een Engels woord wat je kunt omschrijven als : een muts met een col en een schouder bedekking. Een Nederlands woord voor dit kledingstuk weet ik nog niet dus blijf ik het voorlopig maar een hood noemen. Op middeleeuwse markten kom je een hood tegen en in games. Op een Noorse naaldbind site zag ik ook zo’n hood maar die bestond uit aan elkaar genaaide onderdelen. En als ik zo’n hood zou gaan naaldbinden moest die uit een stuk zijn was mijn gedachten. Nou dan ontwerp je er toch een ? was de volgende idee en dat lukte πŸ™‚ Op 12 februari 2020 ben ik begonnen met het ontwerp van deze hood en eind februari was de hood klaar.

Een genaaldbinde Hood uit een stuk.

Als je een ronde start gaat maken moet je het ‘staartje’ zeker 10 cm lang laten. Je maakt een begin knoop midden op je duim en maakt de Faberg steek (2 lussen om je duim en 1 lus achter je duim. Ik heb de hood bewust met de Faberg steek gemaakt en niet de Oslo steek omdat de Faberg steek iets breder is (schiet lekker op). Voor de hood maak je een rij van 17 steken, en vervolgens de ronde start en na je eerste steek maak je een stekenmarkeerder aan deze steek vast. De verbinding steek die ik gebruik is de F2, omdat dan de stof iets dikker en vaster van structuur is.

De 1ste ronde alle steken meerderen. De 2de ronde iedere 2de steek meerderen. De 3de ronde iedere 3de steek meerderen enz.

De 9de ronde iedere 9de steek meerderen. Kom je bij de 10 ronde ga je niet meer meerderen maar naaldbind je deze ronde gewoon.

De 11de ronde naalbind je ook gewoon en maak je een losse rij van 42 steken. De start van deze losse steken markeer je met een steken markeerder en vervolgens maak je de rij steken weer vast. Je hebt nu 144 steken en de diameter is 34 cm. de losse rij is 42 steken, (de lengte en maten is natuurlijk persoonlijk). De lengte van deze losse rij steken is de helft van de omtrek van mijn hoofd, door de ontstane kleine cirkel moet je hoofd door. (hals opening)

De vertikale lijn moet kleiner worden door te minderen. De scherpe hoek bij de steken markeerder moet ronder worden door in de hoeken 2 steken per hoek te minderen. 8 steken normaal en de 9de steek minderen. Volgende ronde 7 steken normaal en de 8ste steek minderen. Volgende ronde 6 steken normaal en de 7de minderen. Af en toe meten.

Het horizontale gedeelde (de nek) Je maakt een nieuwe draad vast om je nek te maken (dit kun je zien in hoofdstuk Wanten hoe dat gaat). De eerste ronde ga je gewoon rond naaldbinden Als het goed past (je hoofd moet er wel door kunnen) ga je nog een aantal ronde normaal rond naaldbinden.

Nu ga je je schouder maken. Je gaat niet meer gewoon rond naaldbinden, (je nek is lang genoeg) dit doe je door te gaan meerderen. De 1 ste ronde 5 steken normaal en ieder 6de steek meerderen. De 2de ronde 6 steken normaal en iedere 7de steek meerderen.

De 3de ronde 7 steken normaal en iedere 8ste steek meerderen.

Dit is mijn eerste Hood die 18 februari 2020 heb gemaakt en nu in het Nederlands heb vertaalt van mijn Engelse website needlebinding.com

Mijn 2de hood is gemaakt met dezelfde steek en patroon.

De 2de hood is nog een project waarbij de foto’s een hulp zijn voor de volgende Hood (de kleuren van de wol zijn niet meer te koop).

Het is nu 29 maart 2024 en mijn nieuwe Hood is af.

Deze Hood heb ik genaaldbind met een variatie van de Asle steek en met verbinding steek F2. De wol dikte is ongeveer 4mm. en ik heb een opzet gemaakt van 18 steken en dan rond beginnen. 16 steken beginnen is eigenlijk beter omdat de stof een beetje golfde. Nadat je de cirkel hebt gesloten plaats je een steekmarkeerder zodat je weet wanneer de cirkel begint en eindigt.

Het patroon is als volgt: 1 ste ronde alle steken meerderen. 2 de ronde 1 steek gewoon en de 2 de steek meerderen. 3 ronde 2 steken gewoon en de 3 de steek meerderen. 4 de ronde 3 steken gewoon en de 4 de steek meerderen. 5 de ronde 4 steken gewoon en de 5 de steek meerderen. 6 de ronde 5 steken gewoon en de 6 de steek meerderen. 7 de ronde 6 steken gewoon en de 7 de steek meerderen. 8 ste ronde 7 steken gewoon en de 8 ste steek meerderen. 9 deze ronde alle steken gewoon.

10 de volgende ronde alle steken gewoon en maak je een losse rij steken die je vervolgens weer vast maakt.

Met de groene draad maak je het hoofd gedeelte. Je maakt de steek markeerder vast op de plaats waar je ook de groen losse draad weer hebt vast gemaakt. De lengte van de losse rij is de helft van de omtrek van je hoofd. Je gaat nu verder met de groene draad. 11 de ronde ga je 7 steken gewoon en de 8 ste steek minderen. 12 de ronde ga je 6 steken gewoon en de 7de steek minderen. Dan 7 ronden gewoon naaldbinden, en dan eventueel 1 ronde 5 steken normaal en de 6 de steek minderen.

Nu gaan we het hals gedeelte maken. De eerste 2 rijen gewoon naaldbinden. En dan ga je het schouder gedeelte maken. Je begint met: 5 steken gewoon en de 6 de steek meerderen. 6 steken gewoon en de 7 de steek meerderen. 7 steken gewoon en de 8 de steek meerderen. 8 steken gewoon en de 9 de steek meerderen en dan afwerken of verder gaan.

Het patroon kun je natuurlijk veranderen naar je eigen inzicht en grootte. De Asle steek is een hele dichte steek zodat deze Hood lekker warm en ook nog heel kleurrijk is.

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen πŸ˜„.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *