Wat is Naaldbinden?.

Slechts één Naald.

Het is toch eigenlijk een super mooie uitvinding om met één naald zo’n mooie stof te kunnen maken, sterk, warm en duurzaam. Ongeveer 6000 jaar geleden maakte men naalden van bot, gewei, hoorn of van hout.

Een wollen draad wordt met een naald door een of meerdere lussen gehaald. Daardoor ontstaat een nieuwe lus waar in de volgende toer opnieuw een lus door wordt gehaald.

foto.1

Bamboe

Oude materialen gebruiken om daar een naald van te maken is natuurlijk een mooie uitdaging. De naalden zijn glad, mooi van vorm en authentiek, een handbreed en natuurlijk een stompe punt. De naalden die ik zelf gebruik zijn van bamboe gemaakt, super glad, sterk, buigzaam en behandeld met zuivere bijenwas.

foto.2

Waarmee kun je naaldbinden.

Vroeger gebruikte men planten fibers (vlas, brandnetel), vezels van bomen, linnen, zijden, koeienstaart haren, katoen en schapenwol. Om te leren naaldbinden word meestal een enkele draad van 100% wol gebruikt, omdat je die 2 stukken wol aan elkaar moet vilten. Als je de basis steken geleerd hebt kun je ook 2 of 3 draad wol gebruiken. Bij het naaldbinden werk je niet van een bol zoals bij het haken of breien. Met de uni knoop kun je ook met andere garens naaldbinden.

foto.3

Waarom naaldbinden ?

Nou dat wordt een heel rijtje :

Het is voor mij een heel ontspannende hobby. Voor je handen minder belastend dan breien of haken. Met dit authentieke ambacht maak je een sterke, mooie en duurzame stof. Door de lussen structuur ontstaat er een zeer goede isolerende stof, wat wel handig is voor wanten in o.a. Noorwegen of Zweden bij wintertemperaturen van min 30 graden. In ons land kunnen deze wanten dienst doen als ovenwanten. Afhankelijk van de gekozen steek en verbinding steek kan de wollen stof dicht, open , los of zelfs een net structuur worden.

foto.4
lussen structuur.

Wat ook fijn is dat kleine foutjes haast niet zichtbaar zijn. Als je dat zou willen kun je het gewoon uithalen. Wanneer er in jou naaldbindwerk bijv. een trui een draadje los is en er een gaatje zichtbaar is kun je er gerust aan trekken……. gevolg : het gaatje gaat dicht πŸ™‚ mocht je dit gaan overwegen bij je breiwerk dan breekt er in je omgeving paniek uit want al je dat doet………heb je een Gat!!! Het naaldbindwerk rafelt niet vanwege de lussen structuur, iedere steek is eigenlijk een “knoop” van de andere steek. Met naaldbinden kun je restjes wol aan elkaar vilten en heb je zo geen afval.

foto.5
géén afval.

Naaldbinden is de voorloper van het breien en haken en geen vervanger voor breien en haken. Ik leer en ontdek steeds weer nieuwe, steken en patronen en zo train ik ook nog mijn inmiddels grijze hersencellen. Het is een mooie ontdekking, om dit hele oud ambacht eens te gaan proberen, kijken of je het leuk vind.

Veel plezier ermee πŸ™‚

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen πŸ˜„.

1 reactie

  • Emma vG schreef:

    Bedankt voor het delen van dit mooie ambacht met enthousiasme op deze leuke blog!

    Vandaag heb ik het naaldbinden ontdekt en ik kan niet wachten om met uw video’s aan de slag te gaan en het te gaan leren! Haken en breien lukken me al aardig maar ik heb zin in een nieuwe uitdaging!
    Dankuwel voor het opzetten van deze site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *