Basis Steken.

De Oslo steek.

De Oslo steek is vaak de eerste steek die men leert. Het is 1 lus om je duim en 1 lus achter je duim. Deze steek is voor mij de basis steek die je makkelijk kunt uitbreiden, door een lus meer of minder om je duim of achter je duim te doen. Hierdoor krijg je meteen een heel ander steek en zo zijn er een paar honderd steken mogelijk.

Oslo steek en Faberg steek.


De Faberg steek.

De Faberg steek heb ik ontdekt toen ik de Oslo steek aan het naaldbinden was. Ik heb toen eens een extra lus om mijn duim gedaan, kijken of het wat wordt en het werd een hele mooie steek. Op de Noorse internet nalbinding groep kreeg ik de naam van ”mijn” ontdekte steek te horen het is de Fåberg steek. De steek is dichter, dikker en ook wat breder dan de Oslo steek.

De Finse steek.

De Finse steek komt uit Finland, de steek heeft 2 lussen om je duim en 2 steken achter je duim. Met F1 of F2 als verbinding steek.

Als je een nog dichtere stof wiltmaken dan kun je de de F2 verbinding steek gebruiken. De steek F2 verbinding steek maakt de stof is sterker, dichter en lekker warm voor o.a. sokken wanten of een trui.

Een warme baret voor mijn kale hoofd.

Bijna klaar.

In de toekomst ga ik met een betere filmcamera en lamp mijn filmpjes verbeteren en ook mijn Engelse taal, ik blijf leren, analyseren en ontdekken 🙂

Proeflapjes.

Bij het breien of haken maakt men proeflapjes om de steken verhouding te kunnen bepalen. Ook bij het naaldbinden maakt men gebruik van ”proeflapjes”. De proeflapjes die ik maak zijn 30 steken lang en 5 rijen breed en zijn geen vierkantjes maar platte polsbandjes en laten mooi de verschillende verhouding en grootte zien.

Bij alle proeflapjes heb ik de F2 verbinding steek gebruikt, (F2 is de oude en de nieuwe steek opnemen op je naald).

Dubbele Oslo steek.

Bij de dubbele Oslo steek je 2 keer in de bovenste duim lus i.p.v. 1 keer. De dubbele Oslo steek is breder dan de gewone Oslo steek en is sterker en dichter van structuur. De dikte is bijna hetzelfde als bij de gewone Oslo steek.

De steek is breder.

Op bovenstaande foto heb ik met hele dunne (1 mm) alpaca de gewone Oslo steek en de dubbele Oslo steek genaaldbind. Dit is mijn 37ste YouTube video op mijn kanaal: happy needlebinding

Momenteel ben ik Baret aan het maken met de Dubbele Oslo steek (dit is mijn eerste baret met de dubbele Oslo steek) met verbinding steek F1 en met 18 steken voor het ronde begin. (binnenkort is ie klaar).

Klaar en je kunt hier en daar kleine foutjes ontdekken, maar je dit is dan ook mijn 1ste Baret met de dubbele Oslo steek.

Deze baret heeft een ronde start van 18 steken met verbinding steek F2. Na dat je het rondje gemaakt hebt en gesloten plaats je een steek markeerder. De dubbele Oslo steken zijn iets breder dan de gewone Oslo steek, waardoor je sneller klaar bent. De 1ste roned alle steken meerderen. De 2de ronde een steek gewoon en de 2de steek meerderen. De 3de ronde 2 steken gewoon en de 3de steek meerderen. De 4de ronde 3 steken gewoon en de 4de steek meerderen. De 5de ronde 4 steken gewoon en de 5de steek meerderen. De 6de ronde 5 steken gewoon en de 6de steek meerderen, de diameter is ongeveer 26 cm. De 7de ronde ga je alle steken gewoon naaldbinden. De 8ste ronde 5 steken gewoon en de 6de steek Minderen, en even passen. De 9de ronde 4 steken gewoon en de 5de steek Minderen en als de Baret past de volgende ronde alle steken gewoon naaldbinden. Je kunt er voor kiezen of je de rand groter wilt maken, of zo houden.

Deze Baret koste veel meer tijd dan de Baretten die ik al gemaakt hebt en dat komt omdat ik veel korte stukjes wol aan elkaar heb moeten vilten, maar het resultaat vind ik wel heel mooi 🙂

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen 😄.

1 reactie

  • Marijke Rijkée schreef:

    Geweldig , heel duidelijke uitgelegd.
    Dank u wel . Ik hoop nog veel filmpjes te kunnen vinden.
    Vriendelijke groeten ,
    Marijke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *