De Baret is met de Finsche steek 2+2 en met F1 als verbinding steek gemaakt, en begonnen met 18 steken. Het begin van deze Baret is precies het zelfde als, het begin van het maken van een mutsje met een ronde start.
Bij het naaldbinden zijn de afmetingen altijd afhankelijk van je duim en hoe los of strak je van nature naaldbind. (net zoals haken & breien). Vaak is het even passen en meten of je muts of sokken of trui goed past.
Als je een cirkel gesloten hebt maak je een steek markeer aan de steek vast, zodat je makkelijk kan zien wanneer de ronde begint en eindigt. 1 ste rd. alle steken meerderen. 2 de rd. 1 steek gewoon en de 2 de steek meerderen. 3 de rd. 2 steken gewoon en de 3 de steek meerderen.4 de rd. 3 steken gewoon en de 4 de steek meerderen. 5 de rd. 4 steken gewoon en de 5 de steek meerderen. 6 de rd. 5 steken gewoon en de 6 de steek meerderen. 7 de rd. ga je meten en passen. Is de diameter 25 of 26 cm, dan ga je deze ronde gewoon rond naaldbinden (niet meerderen). 8 ste rd. ga je minderen, 5 steken gewoon en de 6 de steek minderen. 9 de rd. 4 steken gewoon en de 5 de steek minderen. 10 de rd. 3 steken gewoon en de 4 de steek minderen en dan nog weer eens meten, en als de Baret past ga je de rand maken. Nu ga je 2 ronden gewoon naaldbinden, niet meer minderen dus. Na deze 2 ronde weer even passen, en als de baret mooi past deze even over je oren trekken want als het heeeel koud is moet die wel je oren kunnen bedekken. En dan eventueel nog een hele of halve ronde verder naalbinden. Afwerken en de baret zo opzetten dat de afwerkrand mooi achter je oor valt π
Nog een paar voorbeelden.
De rand zorgt er ook voor dat je de baret ook tot over je oren kan trekken als het heel koud is.
De Baret is gemaakt met het bovenstaande patroon en met de Finse steek 2+2 en F2.
De Baret is gemaakt met het bovenstaande patroon en met de Finse steek 2+2 en F2.
De Baret is gemaakt met het bovenstaande patroon en met de Finse steek 2+2 en F2.
De Baret is gemaakt met het bovenstaande patroon en met de Finse steek 2+2 en F2.
Zo kun je de Baret ook dragen en dan vind ik heel mooi.
Het afwerk gedeelte zit verstopt achter het rechter oor en valt dan ook niet op.
Bovenstaande baret is gemaakt volgens patroon en dit keer start ik met 16 steken en met de Faberg steek (2 +1) en F1 als verbindingsteek. De stof die je krijgt met de Faberg steek met F1 is losser en soepeler dan bij de Finse steek F2. De Finse steek 2+2 met F2 is veel dichter en warmer en wordt in de Scandinavische landen veel gebruikt.
De onderstaande baretten start met 18 steken, dan vervolgens het patroon van de baret. Als je bij 7 steken gewoon en de 8 ste meerderen hebt gedaan is de diameter ongeveer 30 cm. Dan de volgende ronde gewoon rond en daarna de ronden minderen, dus: 7 steken gewoon en de 8 ste steek minderen, daarna 6 steken gewoon en de 7de steek minderen enz. Regelmatig even passen en dan afwerken.
Bovenstaande Baretten zijn gemaakt met een Fin. steek 2+2 F2 en volgens het patroon.
Bovenstaande Baretten zijn gemaakt met een Fin. steek 2+2 F2 en volgens het patroon.
Bovenstaande Baret is gemaakt met een Fin. steek 2+2 F2 en volgens het patroon. De col is gemaakt met de York steek en F2 als verbinding steek.
Zo kun je de baret ook dragen.
Baret van 100% Alpaca.
De baret is gemaakt met een opzet van 18 steken en met de Fin. steek en verbinding steek F2. en het patroon is het zelfde als bovenstaand patroon. De Col is gemaakt met de Arboga steek en ook F2 als verbinding steek.
Zo kun je de baret ook dragen.
Dit is de 1ste keer dat ik 100% alpaca gebruik en het bevalt super goed. Het garen is zacht, glad en het glijd heel erg gemakkelijk door de steken, waardoor het naaldbinden sneller gaat dan bij wol. De kleuren van de baret zijn de natuurlijke keuren van de alpaca’s, puur natuur en geen chemische bewerkingen π Dit garen ga ik meer gebruiken omdat het super goed bevalt om mee te naaldbinden en………………….het prikt Niet.
Momenteel ben ik Baret aan het maken met de Dubbele Oslo steek (dit is mijn eerste baret met de dubbele Oslo steek) met verbinding steek F1 en met 18 steken voor het ronde begin.
Klaar en je kunt hier en daar kleine foutjes ontdekken, maar je dit is dan ook mijn 1ste Baret met de dubbele Oslo steek.
Deze baret heeft een ronde start van 18 steken met verbinding steek F2. Na dat je het rondje gemaakt hebt en gesloten, plaats je een steek markeerder. De dubbele Oslo steken zijn iets breder dan de gewone Oslo steek, waardoor je sneller klaar bent. De 1ste roned alle steken meerderen. De 2de ronde een steek gewoon en de 2de steek meerderen. De 3de ronde 2 steken gewoon en de 3de steek meerderen. De 4de ronde 3 steken gewoon en de 4de steek meerderen. De 5de ronde 4 steken gewoon en de 5de steek meerderen. De 6de ronde 5 steken gewoon en de 6de steek meerderen, de diameter is ongeveer 26 cm. De 7de ronde ga je alle steken gewoon naaldbinden. De 8ste ronde 5 steken gewoon en de 6de steek Minderen, en even passen. De 9de ronde 4 steken gewoon en de 5de steek Minderen en als de Baret past de volgende ronde alle steken gewoon naaldbinden en afwerken.
Hoe je een project afwerkt zie je in het volgende filmpje.
Deze Baret koste veel meer tijd dan de Baretten die ik al gemaakt hebt en dat komt omdat ik veel korte stukjes wol aan elkaar heb moeten vilten, maar het resultaat vind ik wel heel mooi π
Via Instagram en Facebook kreeg ik de vraag of je ook met acryl/wol garens kon naaldbinden. Als er minimaal 25 % wol in zit kun je de draden nog aan elkaar vilten maar je moet wel wat meer water gebruiken en harder wrijven. De wol mag GEEN superwash zijn want dan kun je het nooit meer aan elkaar vilten. Superwash wol is geen echte wol meer maar een vezel die middels chloor en formaldehyde of methanol is bewerkt en de natuurlijke eigenschappen van wol heeft vernietigd.
De Baret is gemaakt met de Finse steek 3+2 en verbinding steek f2 en opzet 18 steken en volgens bovenstaand patroon .
Dit mijn eerste Tweed Baret die ik genaaldbind heb en ik vind hem heel mooi. Hij past perfect en de wind waait er niet doorheen π