Naaldbinden met : wol, acryl, alpaca, mohair katoen ?

Op mijn websites gebruik ik voor het naaldbinden altijd 100% wol. De wol die ik gebruik tijdens mijn video’s is ook altijd 1 ply wol en needle/hook 9 mm. De dikte van de wol is ongeveer 5 mm. Door de dikte van deze wol kun je de steken goed zien en ook waar je minder dan wel meerder steken zijn. Op YouTube zie je heel vaak brei of haak demonstraties waarbij ze heel veel praten over het merk wat ze gebruiken en of je ze wilt like,n en of je vooral hun kanaal wilt abonneren en lid worden voor geld natuurlijk. En de patronen die ze gebruiken kun je KOPEN. Veel like’s zijn belangrijk voor het MERK en diegene die het promoot die dan hiervoor wat geld ontvangt.

Dit prachtige oude ambacht naaldbinden wil ik doorgeven zodat dit ambacht niet verloren gaat in de tijd. Het garen dat ik gebruik, koop ik en krijg geen korting (omdat ik het naaldbinden promoot) en dat wil ik ook niet want ik wil onafhankelijk zijn en blijven. Dus geen merken op mijn video’s, mijn kijkers kunnen zelf wel bepalen welk garen ze kopen. De ontwerpen en de patronen die ik maak zijn gratis. Kennis is Macht en Delen is Kracht. Dit vind ik wel een hele mooi spreuk. Als er SUPERWASH wol op het etiket staat kun het niet aan elkaar vilten, de wol is bewerkt met allerlei chemicaliën en er is een ‘plastiek’ laagje om de wollen draad gemaakt, waardoor de wol eigenschappen helaas verdwenen zijn.

Met 100 % wol en 1 ply kun je de stukken wol goed aan elkaar vilten.

Met de combinatie acryl met wol (80% acryl en 20% wol) kun je ook aan aan elkaar vilten (2 ply garen).

Alpaca met wol is een super combinatie (65% wol en 35% alpaca) waarbij de eigenschappen van de garens goed tot zijn recht komen. (warm, sterk en duurzaam), 3 ply garen.

100 % Alpaca kun je ook draden aan elkaar vilten. Dit garen en ook bovenstaand garen glijd heel gemakkelijk door je steken tijdens het naaldbinden en gaat het naaldbinden ook iets sneller.

Met Mohair kun je heel goed mee naaldbinden, onderstaand is een combinatie van mohair, wol, acrylic en polyamid. Als je pas begonnen met naaldbinden zou ik het nog niet aanraden omdat de steken wat moeilijker te zien zijn.

Met dit Mohair (angora geit) melange heb ik een muts genaaldbind. Met een Oslo steek en verbindingsteek F1 en een opzet van 18 steken en rond begonnen. Eerste ronde alle steken dubbel (meerderen), Daarna 1 ste ronde de iedere 2de steek meerderen. Dan 2 de ronde iedere 3 de steek meerderen. Dan 3 de ronde iedere 4 de steek meerderen. Dan 4 de ronde iedere 5 steek meerderen. Nu even meten met je hand zodat je weet dat je niet meer hoeft te meerderen en dat het past.

De 5 de ronde worden alle steken gewoon genaaldbind.

De 6 de ronde iedere 5 de steek Minderen. De 7 de ronde iedere 4 de steek Minderen. Nu weer even meten en vervolgens de volgende 4 ronden alle steken normaal naaldbinden om een rand te maken. Als de lengte naar wens is, de muts afwerken.

Als de lengte naar wens is de muts afwerken.

Warme muts met rand en als het wat kouder is de rand omslaan en krijg je ook nog warme oren.

Dit is de eerste keer dat ik met een Mohair garen heb genaaldbind. Het garen is zacht en licht en voelt heel prettig op je huid en het kriebelt niet.

Met Katoen, en vlas kun je ook naaldbinden maar dan moet je wel de stukken garen aan elkaar knopen.

Je kunt dit niet vilten, met de uin-knoop gaat dit prima en krijg je een heel klein sterk knoopje. De uni-knoop.

Je kunt met allerlei garens naaldbinden, kijk maar wat jezelf fijn vind om mee te werken. Veel plezier en vooral veel ontspanning met naaldbinden.

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen 😄.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *