Nieuw ontwerp ovale naaldbind naalden maken.

Het maken van Naaldbind naalden is een nieuwe hobby geworden. Mijn allereerste naalden die ik maakte waren van het stokje van een ijsje.

Het stokje was van beukenhout, plat, niet te dik en ik kon er mijn eerste naaldjes van maken. De naalden waren niet echt duurzaam en ik ben toen ander materiaal gaan gebruiken n.l.

Bamboe. Bamboe is heel sterk, buigzaam en je kunt het ook heel glad schuren.

Op bovenstaande foto is de bamboe naald 12 cm lang, 5,5 mm breed en plat en met een stompe punt. Ik was nog aan het zoeken naar de juiste verhoudingen, de ”stompe’ punt was perfect omdat je niet door je draad prikt. De Bamboe naalden die ik hierna maakte waren 5 cm tot 14 cm lang en 1 cm tot 5 mm. breed en met 1500 korrel schuurpapier glad gemaakt. Na de bamboe naalden heb ik nog naalden gemaakt van : Bot. Hertengewei. Koeienhoorn. Taxus. Meidoorn. Santos palisander. Coromandel. Wenge. Bloodwood. Cocobolo. Teak.

Deze materialen zijn kostbaar en heel mooi en je kunt de naalden heel glad polijsten. De buitenlandse houtsoorten zijn niet altijd verkrijgbaar. Bamboe daarentegen is in de tuincentra vaak te koop. Je hebt bamboe (dunne wand) en de dikwandige tonkin, wat weinig spinthout heeft.

Hier zie je hoe ik mijn Nieuwe Design Naaldbind Naalden maak. De Nieuwe naalden zijn NIET plat maar Ovaal, zodat ze nog gemakkelijker tussen je vingers glijden.

De Bamboe stok (3 meter lang) wordt eerst op hanteerbare lengte gezaagd met een figuurzaag.

Met een schraap ijzer wordt de vieze bamboe schoon geschraapt.

Close up foto.

Als de bamboe schoon is ga ik die met mijn lintzaag op lengte zagen (9 cm).

De volgende bewerking is het splijten van de Bamboe.

Met dit splijten wordt de Bamboe in 4 strippen gedeeld.

Hierna wordt er een gaatje van 3,5 mm. in de Bamboe strip geboord.

Na het boren wordt de rand van het gaatje geruimd.

De rand van het gaatje is nu glad.

Het spinthout wordt van de strip gesneden.

Hierna wordt de bamboe strip in de de vorm van de naald gesneden.

Dit is de grove vorm.

Met 80 korrel grit grove schuurpapier wordt de ovale vorm geschuurd.

Hierna ga ik met korrel 400 schuren.

Vervolgens met korrel 600.

Daarna met korrel 1000 en is de naald al redelijk glad.

En dan met korrel 1500 is de naald glad.

Het moet nu nog gladder en mooier glimmen dus korrel 2000.

En dan met korrel 3000 is de naald heel glad en glanst de bamboe.

Met 3M 6000 pad wordt de naald super glad en glimt de naald nog beter.

En dan is er ook 3M 8000 pad en wordt de naald SUPER glad en glimt deze SUPER 🙂

Close up foto: de Ovale naaldbind naald, foto’s met mijn telefoon gemaakt.

De Nieuwe naalden zijn NIET plat maar Ovaal, zodat ze nog gemakkelijker tussen je vingers glijden. Mijn naalden behandel ik met druivenpit olie. Uit onderzoek is gebleken dat minder dan 1% van de bevolking allergisch is. Bijenwas heb ik bewust niet gebruikt vanwege veganistische motieven.

Naalden maken op een rijtje:

Bamboe gaan kopen en sorteren. De bamboe schoon schrapen met een schraper. Op handzame lengte zagen. De bamboe met de lintzaag zagen bijvoorbeeld 9 cm. De bamboe splijten in 4 strips. Gaatjes boren. Gaatjes ruimen zodat het glad word. Spinthout met een mes eraf snijden. De grove vorm van de naald snijden. De naald in de Ovale vorm schuren met 80 korrel. De naald schuren met 400 korrel. De naald schuren met 600 korrel. De naald schuren met 1000 korrel. De naald schuren met 1500 korrel. De naald schuren met 2000 korrel. De naald schuren met 3000 korrel. De naald schuren met 6000 korrel schuur pad. De naald schuren met 8000 korrel schuur pad. De naald met druivenpit olie behandelen.

Het is een heel rijtje en 3 kwartier later is de Nieuwe Ovale Naald klaar. Veel plezier met het maken van je eigen naalden. Kies het materiaal wat bij je past, happy needlebinding.

Dalbergia Melanoxylon.

De houtsoort Dalbergia melanoxylon is de naam van een kleine langzaam groeiende boom uit Afrika.

Dit prachtige zeldzame en dure hout heeft ook nog andere namen: Grenadille, African blackwood, M’pingo. In Afrika maakt men er prachtige beelden van en in Europa wordt het gebruikt voor het maken van muziek instrumenten, o.a. de Klarinet en Hobo’s. Op een 2de hansmarkt kwam ik een kapot beeldje tegen en dat bleek van Grenadille gemaakt te zijn, dit beeldje ben ik gaan Upcyclingen, een modern woord om oude spullen een nieuw leven te geven.

Het maken van mijn nieuwe Hard houten Ovale naaldbind naald duurt wel wat langer dan een Bamboe naald n.l. ongeveer anderhalf uur.

Het hout lijkt op ebben hout maar dat is het niet, door het hoge gewicht en de daarmee samenhangende hardheid is de Afrikaanse Grenadille moeilijk te bewerken. Het hout laat zich wel uitstekend glad polijsten. Het is een hele mooie exclusieve Naald geworden.

Photinia fraseri.

De struik/boom Glansmispel, botanische naam Photinia fraseri groeit in onze tuin. Deze soort komt ook in Zuidoost Azië en in de Himalaya voor.

Twee jaar geleden heb ik de struik gesnoeid en van dit harde, taaie hout en heb ik een Ovale naaldbind naald van gemaakt volgens bovenstaande tutorial.

Het is heel mooi hout, en ik heb het heel glad kunnen polijsten.

AMP-hout.

Op de 2de hans markt kwam een flessen opener tegen met een groot houten handvat. Hoe dit mooie hout heet weet ik nog niet, op de opener stonden de letters AMP. Voorlopig noem ik dit hout maar AMP-hout.

Uit dit handvat heb ik met mijn lintzaag machine 11 strippen van dit mooie hout gezaagd. Dit tamelijke harde en taaie hout liet zich goed bewerken.

Het is heel mooi hout, en ik heb het heel glad kunnen polijsten. Ik weet nu wat voor hout het amp hout is: n.l. palisander. Het boek houtvademecum is een super boek om hout op te zoeken, beter dan google.

Taxus baccata.

De Taxus boom groeit langzaam en kan wel 2000 jaar oud worden. Het hout van de taxus is: buigzaam, taai, en zeer hard en het hout heeft een mooie tekening.

Taxus hout kun je mooi polijsten en het wordt dan heel erg glad. Met druivenpit olie komt de nerf heel mooi op en is het hout gevoed en beschermt.

Crataegus monogyna, Meidoorn.

De meidoorn boom/struik kan maximaal 10 meter worden. Het hout van de meidoorn is hard, taai en sterk. De bomen kunnen wel 500 jaar oud worden. De doorns van de boom zijn heel scherp en doen erg pijn als je je prikt. Dit mooie hout is perfect voor het maken van naalden.

Ook dit harde hout kan ik mooi polijsten en heb ik het met druivenpit olie behandeld.

Nieuwe houtsoorten ontdekken en zoeken is een nieuwe hobby. Toen ik pas in een tweede hanswinkel was viel mijn oog op een paar wandelstokken. Deze wandelstokken zijn zwaar en het hout is hard en ook nog mooi glad. De ene wandelstok was geel/bruin van kleur en de ander was donker oranje. Mooi hout voor naalden te maken, was de gedachten. De wandelstokken heb ik in de juiste afmetingen gezaagd en daarna in de lengte. In mijn nieuwe houtboek kan ik gaan kijken wat voor hout dit is. De donker oranje wandelstok is van de Jatoba boom gemaakt.

Jatoba hout.

De Jatoba boom groeit in tropisch Midden-en Zuid-Amerika. Jatoba is een erg harde houtsoort en heel sterk, voor mij dus perfect om er naalden van te maken.

Pok hout.

De geel/bruine zware wandelstok, blijkt Pok hout te zijn, het is hard en heel glad en heel zwaar, het groeit in Columbia en Venezuela.

Vera pok hout laat zich moeilijk bewerken door de vettige harsachtige stof. Het maken van een naald duurt ongeveer anderhalf uur. Ook Jatoba hout heeft wat harsachtige stof, maar beide houtsoorten laten zich heel mooi glad schuren en polijsten. De naalden zijn heel glad en heel sterk. Ik ben heel blij dat ik deze houtsoorten ontdekt heb.

Pok hout staat op de CITES-lijst, dit heeft tot gevolg dat Pok hout in veel landen niet mogen worden uitgevoerd, en is er ook een import verbod op dit hout.

Cocobolo hout.

Cocobolo is een een edele hardhoutsoort die groeit o.a. in Centraal-Amerika. Dit mooie kostbare hout is sterk, hard, en zwaar, en het zinkt in water en het staat ook op de CITES-lijst. De kleur is van oranje tot donker roodbruin met vaak donkere onregelmatige strepen. Het schuren van het hout, lijkt wel of ik Jatoba hout aan het schuren was, een vettig poeder zat aan het schuurpapier. Ik kon het hout heel glad schuren en polijsten.

De naalden zijn 7.5 cm 6.5 cm lang en met deze relatief korte naalden kun je heel goed naaldbinden.

Cocobolo prachtig hout en heel glad, ideaal voor het naaldbinden.

Deel dit artikel via:

Pinterest
WhatsApp
Facebook
Email
Over de auteur:

Bert Veugelers

Mijn passie is het doorgeven van het oude ambacht naaldbinden. Met dit blog wil ik mensen inspireren het naaldbinden te ontdekken en mijn kennis hiervan met veel toewijding, geduld en aandacht te delen 😄.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *